Rovatok

Rovatok

Digitális fotósuli kezdőknek I.

 

Digitálisan fényképezni nagyon jó, de sokan félnek az újdonságtól. Mások szeretnének jobb fényképeket csinálni és attól keserednek el, hogy kamerájuk automatikusan nem készít ilyeneket. Vannak olyanok is, akik szeretik a technikai újdonságokat, de el sem tudják képzelni, mihez is kezdhetnek a digitális fényképezőgépekkel. Nekik szól ez a fotósuli, bár szakfényképészek is bátran olvashatják. Célunk az, hogy a digitális kompaktgépekkel és tartozékaikkal megismerkedjünk, azokat maradéktalanul ki tudjuk használni!

 

Az első lépések

 

Fussuk át a használati utasítást! Ebből megtudhatjuk, milyen lehetőségekkel, beállításokkal, funkciókkal rendelkezik új gépünk. Keressük meg a tartozékok listáját, és egyenként ellenőrizzük, hogy minden a dobozban van-e? (Ha nincs, menjünk vissza reklamálni ahhoz a kereskedőhöz, ahol vásároltuk a gépet). A Canon digitális kompaktgépek híresek minden igényt kielégítő tartozékskálájukról, melynek nagy részét már a dobozban is megtaláljuk. Ha további tartozékokat is vásároltunk vagy kaptunk, úgy azokat is bontsuk ki, vizsgáljuk meg sértetlenségüket és ellenőrizzük dobozaik tartalmát.


Ismerkedés a géppel

Lapozzunk a használati utasításban oda, ahol a gép egyes részeit rajzokkal ábrázolják. Ezeket a részeket keressük meg gépünkön is és tanuljuk meg, melyiket, hogyan kell használnunk. Ha ezeket ismerjük, a diavetítéstől kezdve a fotózáson keresztül a közvetlen nyomtatásig bármit pillanatok alatt megcsinálhatunk. Nem kell tehát segítő kézre várakoznunk és nem akadályozzuk magunkat fotózás közben.

 

A legfontosabb kezelőszervek, csatlakozók ill. egységek a következők:

• objektív és optikai kereső: mindig tartsuk tisztán és soha ne érintsük meg felületét

• színes kijelző (TFT-LCD): ütődéstől, nyomódástól óvjuk; ha a szennyeződések zavarnak, LCD tisztító folyadékkal (és csak azzal!) finoman tisztítsuk

• vaku és egyéb „ablakok” a gépen: lehetőleg ne érintsük őket és felvételkor ne legyenek eltakarva kezünk által

• exponálógomb és zoomkar vagy -gomb: kézbe fogva a gépet, gyakoroljuk be használatukat; ehhez a gépet be sem kell kapcsolnunk

• memóriakártya ürege és fedele: a géphez kapott kártyával gyakoroljuk be a behelyezést-kivételt a gép kikapcsolt állapotában, ill. a fedél nyitását

• akkumulátor ürege és fedele: ugyancsak gyakoroljuk a behelyezést-kivételt, ill. a fedél nyitását

• csatlakozósor: vegyük szemügyre és a tartozékkábelekkel gyakoroljuk, melyik csatlakozóba melyik illik, ill. azt hogyan kell csatlakoztatni.

Ezeken felül gyakoroljuk a gép tartását álló és fekvő helyzetű fotókhoz, egyelőre az optikai keresőt használva. Célszerű ezt tükör előtt tenni, vagy valakit segítségül hívni: így értesülhetünk róla, ha valamelyik létfontosságú „ablakát” letakarjuk a gépnek.

 

Az akku és a hálózati adapter

A tartozékként kapott akkut töltsük fel. A töltés módját megtaláljuk a használati utasításban, melynek eme részét most figyelmesen olvassuk el. Tájékozódjunk arról is, hogy a hálózati adapter funkcióját az akkutöltő tölti-e be, illetve a gépben lévő akkut tölti-e a hálózati adapter, ha a gépet rácsatlakoztatjuk. A Canon kompaktgépek legtöbbjében a hálózati adapter egyben tölti is a gép akkuját, de adapter kábellel egyszerű hálózati adapterré is átalakítható. A töltés végét a gép vagy a töltő általában jelzi, de legyünk tisztában azzal, mennyi ideig tart a teljes töltés. Ezt is megtalálhatjuk a használati utasításban.

 

• az akkut védjük mindenféle mechanikai behatástól, az érintkezők rövidre zárásától

• ha hosszabb ideig nem is használjuk gépünket, feltöltve tároljuk az akkukat

• az olcsó, no-name akku veszélyt jelenthet gépünkre és töltőnkre és élettartama ritkán hosszabb 2 évnél, ezért ilyet ne vásároljunk

• a gyártó akkuja - bár drágább - 3-4 évet is kibír megfelelő kezelés esetén, és teljességgel veszélytelen Canon gépeinkhez így Canon akkut vásároljunk, mely Li-ion tipusú, azaz könnyű és a téli hidegben is táplálja kameránkat

• a pótakku nagy kincs, ezért a tartozékként kapott akku mellé vegyünk egy másodikat. Számozzuk meg és felváltva használjuk őket.

Ami még a dobozban van

A digitális fényképezőgéphez programokat is mellékel a gyártó. Egyre mindenképpen szükség van, ez pedig az a meghajtószoftver (driver), mely illeszti kameránkat a számítógéphez. A Canon azonban saját fejlesztésű programokkal is meglep minket:

• A ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (Mac) teljes körű kiszolgálást biztosít számunkra úgy, hogy a legalapszintűbb számítástechnikai ismeretek birtokában is ma-radéktalanul használhatjuk. Az USB portra kötött fényképezőgépből átmásolja a képeket gépünkre, kiváló eszközei vannak képválogatáshoz, archiváláshoz és még retusálni is képes! Továbbá a felvételkészítés minden adatát megtekinthetjük, elvégezhetjük a képek nyomtatását is (fotónyomtató, papírkép), elküldhetjük képeinket e-mail-en és készíthetünk fotóinkból elektronikus diavetítést is. Ezekről később még lesz szó.

 

• A PhotoStich program segítségével egyszerűen készíthetünk panorámaképeket

• A RemoteCapture programmal számítógépről is vezérelhetjük Canon gépünket: ilyenkor úgymond a PC nyomja meg az exponáló gombot. Rendelkezik a program intervalométerrel is, azaz meghatározott időközönként automatikusan képes exponálni. Ez a ritka lehetőség segítség lehet biológusnak, mérnöknek, orvosnak tanárnak, vagy akár a biztonsági őrnek is.

Installáljuk a programokat, hogy mindezen funkciókat elérhessük. Ehhez csak be kell tenni a CD vagy DVD-ROM-ba a mellékelt lemezt, és követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha elakadnánk, a használati utasítás is segíthet. Ha a számítógépet csak alapfokon ismerjük, „bitvadász” ismerősünket kérjük meg a szoftverek telepítésére.


A memóriakártya

Ha az akkut feltöltöttük, kapcsoljuk be gépünket. Ha nincs benne a memóriakártya, helyezzük be úgy, ahogy korábban begyakoroltuk. Az első használat előtt formázzuk le a kártyát. Ezt a funkciót a menüből érhetjük el, és elvégzéséhez kövessük lépésről lépésre a használati utasítást. Gyakoroljuk be ezt is, a többszöri formázás ugyanis nem árt a kártyának.

 

• a kártyákat pormentesen, lehetőleg szárazabb helyen tartsuk, mindenképpen védőtokban vagy tárcában

• óvjuk érintkezősorukat

• mindig neves gyártó kártyáját vegyük, a hangzatos nevekben ne bízzunk

• a géppel együtt nem érdemes további kártyákat venni, később, fotós gyakorlatunk során ugyanis rájövünk, mekkora méretre lesz szükségünk.

 

Giraffe

Nyomtatás