Rovatok

Rovatok

Digitális fotósuli kezdőknek II.


Digitális fényképezőgépünkhöz sokféle tartozék készül. Ezeknek egy része esszenciális, azaz nemigen nélkülözhető. Más részük nem túlságosan fontos, de alkalmazásukkal kényelmesebbé válik a gép kezelése. Végül találhatunk olyan tartozékokat is, melyek kiszélesítik gépünk használati körét. Ismerkedjünk meg ezekkel.


Tokok, táskák


Esszenciális tartozékok, hiszen drága gépünket védik a rongálódástól. Úgy gondolom, ha a fotózást komolyan gondoljuk, legalább az egyiket, de inkább mindkettőt érdemes beszereznünk. A tokok a fényképezőgépet védik kisebb ütődéstől, szitáló esőtől, a szálló por nagy részétől. Ha fényképezőgépünkön nyakszíj van, nyakba vagy vállra akasztva hordhatjuk a gépet. Csuklószíj esetén kézben vigyük „felszerelésünket”, de a szíjat fűzzük karunkra, hogy leejtés vagy rablás ellen védve legyen Canonunk. A tok gyakran övtáskaként is viselhető, mely igen kényelmes módja a kamera folytonos viselésének. Így sohasem fogunk lemaradni semmilyen tovatűnő pillanatról. Azonban a tok így napi használatnak örvend és ruhánkkal is folyamatosan érintkezik. Minősége így élettartama és ruháink élettartama szempontjából nagyon fontos. A Canon tokok, bár áruk nem tűnik első látásra vonzónak, minden igényt kielégítenek, hosszú évekig kiszolgálnak bennünket. Válasszunk tehát körültekintően. A tok egyébként arra is jó, hogy a benne levő, akkumulátorától megszabadított gépet hosszabb időn keresztül pormentesen tárolhassuk. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy egy nylon zacskóba csavarjuk a tokkal borított gépet, és száraz helyen tartjuk. Tehetünk mellé kis szilikagél zacskót is, ha nedvesebb helyen kényszerülünk tartani gépünket.


A táskák már komolyabb tartozékok. Bennük további akkumulátor, memóriakártya is elfér, de elférnek a távcsőelőtétek (ld. alább), az akkutöltő, a hálózati adapter, a tartozékkábelek és talán még egy kisebb állvány, vagy egy hordozható nyomtató is (ld. későbbi leckék). Amiket felsoroltam, nagyrészt elektronikus elemek. Már a hagyományos fényképezőgép is érzékeny volt a nedvességre, de a digitális gép kifejezetten az. Emiatt a táska vízállósága, vízlepergető hatása elsőrendű követelmény. Egy nyári zápor ugyanis bármikor meglephet bennünket. Vásároljunk tehát olyan terméket, mely jól záródik, minősége pedig kiváló. Vásárláskor vigyük magunkkal gépünket, néhány tartozékot és próbáljunk elpakolni a táskában. Ha mérete megfelelő, vegyük vállra és próbáljunk meg mindent kivenni a táskából és újra elhelyezni benne. Ezzel a használhatóságot és a viselhetőséget is leteszteltük. A jó táska évtizedekig kiszolgálhat bennünket, ne sajnáljuk rá a pénzt.


Távcsőelőtétek, előtétlencsék

A távcsőelőtétek nevüket onnan kapták, hogy felépítésük a Kepler távcsőével egyezik meg. A nagylátószögű előtétek a lencsék látószögét szélesítik ki. Akár 8-12°-kal is nagyobb területet képesek a felvételen ábrázolni. Ha sokszor felvételezünk tájképet, sokszor járunk szűk utcában vagy kisebb termekben is gyakran fényképezünk, mindenképpen megéri a nagylátószögű előtétet megvenni. Ha ellenben gyakran fotózunk állatokat, gyakran portrézunk, vagy fotózunk gyermekeket, úgy a tárgyak képét nagyító teleelőtét megvásárlását érdemes meggondolni. Persze a digitális zoom helyettesítheti ezt a tartozékot, azonban képminősége nem éri el a teleelőtét által adott képminőséget. Ráadásul a teleelőtéttel felvett képet szükség esetén tovább nagyíthatjuk a digitális zoommal.

Az előtétlencse egyszerű, ámde optikailag teljesen hibátlan gyűjtőlencse. Ha az objektívre csavarjuk, nagyon közelről fényképezhetünk. Kis tárgyak fotózásakor akkor használjuk, ha a makroüzemmódra kapcsolt objektívvel sem tudjuk eléggé megközelíteni a fotózandó tárgyat. Általában a nagyobb teljesítményű Canon digigépekre szerelhetjük fel őket. Használatukhoz állvány használata szinte kötelező. Az előtétlencsékről a fotósuli korábbi leckéiben is olvashatunk. Figyeljünk arra is, hogy ezek a tartozékok gyakran csak adapter segítségével helyezhetők fel a fényképezőgépre. A gépünkhöz alkalmazható típusok jegyzékét a használati utasításban vagy az interneten kereshetjük meg.


Állványok

A digitális fényképezőgépek fontos előnye, hogy sokkal kisebb a tömegük, mint hagyományos társaiké. Ezért kisebb állvánnyal is célt érünk, amely olcsóbb és könnyebb a nagyobb típusoknál. Éppen ezért gyakran nálunk lehet. Éjszakai felvételeket, panorámákat, önarcképet és olyan csoportképeket készíthetünk velük, melyen saját magunkat is megörökítjük.

A jó állvány megfelelően stabil, könnyen nyitható és csukható, rögzítőcsavarjai és bilincsei biztonságosan megszoríthatók és oldhatók. Vásárláskor mindezeket próbáljuk ki. Kisebb, asztali állvány használatát nem javaslom, ugyanis sík felületen mindegyik gép megállítható. Nagyobb, legalább 150 cm magasra kinyitható állványt érdemes beszereznie annak, aki Canonjával a fentebb felsorolt felvételi szituációkban szeretne fényképezni. Természetesen ezt a tartozékot nem kell mindig magunknál tartanunk, csak ha úgy érezzük, hogy szükségünk lesz rá.


Vakuk


A nagyobb Canon digigépekhez az EOS sorozat vakuit ajánlom. Digitális fotózásnál is kitűnő végeredményt adnak a Speedlite EX típusú vakuk:

a 220EX, a 380EX, a 430EX és az 580EX. Emellett az MR-14EX típusjelű, árnyékmentes megvilágítást adó gyűrűsvaku és a speciálisan makrofelvételhez kifejlesztett MT-24EX típusú vakuk is használhatóak. A kisebb típusokhoz idegen gyártó szervokioldós termékét is meg-vásárolhatjuk. Ezek a kisebb vakuk a gép beépített vakujának fényére villannak el (ilyenről már lapunk is írt). Ha a vakuval mennyezetre vagy fehér falra villantunk, a természetes világításhoz hasonló fényeffektust érhetünk el. Ha modellünk mögül a kamera felé világítunk (ne a lencsébe villantsunk!), fényes sziluettje folytán ki fog emelkedni a környezetből. Az EX vakuk használatát a nagy, sötét termek is indokolhatják, ahol a beépített vaku fénye már kevés a helyesen exponált kép elkészítéséhez (szalagavatók, ballagások).


Kártyaolvasók, kártyaadapterek

Ezek a kisméretű és néhány ezer Ft-os eszközök a számítógép USB portjára csatlakoznak. (Amatőr célra másfajta csatlakozásút nemigen érdemes vásárolni.) Segítségükkel a számítógép közvetlenül írni és olvasni tudja a memóriakártyákat, nem kell tehát a fényképezőgépet a számítógépre kötni. Miért jó ez? A memóriakártya olyan, mint egy hajlékonylemez (floppy disc), csak sokkal gyorsabb és sokkal több adat fér el rajta. Éppen ezért nemcsak fényképezhetünk rá, hanem másfajta adatokat is hordozhatunk rajta, pl. a munkahely és saját lakásunk között. Azt se felejtsük el, hogy a digitális fotószolgáltatóknál memóriakártyán is leadhatjuk fényképeinket, így még CD-t sem kell írnunk! Ráadásul, ha a fényképezőgépet és a számítógépet többen is használják egyszerre egy családban, akkor nem kell egymásra várni a számítógépnél, vagy a fotózáshoz. Figyeljünk a vásárlásnál, hogy olyan olvasót vegyünk, amelyik fényképezőgépünk kártyáit olvassa. A Canon CompactFlash (CF) kártyákat alkalmaz.

Laptopokhoz és palmtopokhoz (hordozható számítógépek) nem kell kártyaolvasót vásárolnunk, ugyanis ezekben van a memóriakártyáknak csatlakozórés. Ha kártyánk típusa eltér a mobil számítógép által fogadott típustól, úgy megfelelő adapter segítségével köthetjük össze egymással őket.

Giraffe

Nyomtatás