Canon imagePROGRAF iPF9000

A Canon imagePROGRAF iPF9000 a világ első 12 színű pigment tinta rendszerű, 60 hüvelyk széles, nagy formátumú nyomtatója. Nagyszerű felbontása fantasztikus sebességgel kiváló minőséget nyújt. A nagy formátumú nyomtatót elsősorban igényes fotólaboroknak, grafikai stúdióknak és digitális nyomdáknak, kis példányszámú plakátokhoz fejlesztette ki a Canon.

 

Az imagePROGRAF iPF9000 meghatározó jelentôségû modellje lett a Canon nagy formátumú nyomtatócsaládnak. A nyomat méretei a 17 hüvelyk szélességtôl egészen a 60 hüvelyk szélességig terjedhetnek. Ezzel a mérettel fotókiállítások, mûvészi grafikák, europoszterek, tablóképek vagy festményreprodukciók is elkészíthetôk. A kész nyomatok több évtizeden keresztül megtartják színhelyességüket és tónusgazdagságukat. Az új, 12 színû, pigmentalapú tintarendszer, a nyomtatási minôség javításán túl növeli a hordozók  kompatibilitását és a színtartományt is szélesíti. A nyomtató képes megbirkózni a színenkénti 16/bit színmélységgel, ezáltal precízebb nyomatokat és nagyobb árnyalatterjedelmet tudunk elérni. Mindez azt is jelenti, hogy az imagePROGRAF iPF9000 osztályában a legszélesebb színtartományt kínálja. Az imagePROGRAF iPF9000 egyik legfontosabb része a két nagy sûrûségû nyomtatófej. A 12 színû pigment- tinta-rendszer két, egyenként hatcsatornás nyomtatófej, mely a következô színeket tartalmazza: sárga, fotócián, cián, fotószürke, szürke, matt fekete, fotóbíbor, magenta, fekete, piros, zöld, kék. Az RGB-színek és a fotószürke tinta nagymértékben elôsegíti az sRGB és a fekete-fehér nyomtatást.
Minden professzionális fényképész álma egy ilyen nyomtató, de ezt sajnos csak kevesen engedhetik meg maguknak. Természetesen a fotóügynökségek és a grafikai stúdiók több fényképész kiszolgálásával, már gazdaságossá tehetô befektetésként üzemeltethetik a Canon iPF9000-est. Például modellportfólió, terméksorozat, nagyméretû tablóképek iskoláknak és vállalatoknak, kiállítási anyag és poszternyomtatáshoz. A grafikai munkáknál pedig jól alkalmazható beltéri céges táblákhoz, óriásplakáthoz, hátulról megvilágított fólia reklámokhoz, ablakgrafikákhoz vagy jármûgrafikákhoz. Mindezeken kívül digitális képek nagybani minôségjavulásának köszönhetôen egy új területen a festmények reprodukciójához.
Ezek nemcsak a nyomtatási sebességet növelik, hanem a készülék élettartamát is, hiszen több mint 30 000 fúvóka van két 1 hüvelyk széles nyomtatófejen. A FINE-technológia a 4 pikoliteres cseppecskékkel finom színátmenetet és pontos rajzolatot eredményez. A színtartomány a vörös zöld és kék tinták hozzáadásával növekedett, a kétféle szürke – szürke és a fotószürke – hozzáadásával a színátmenetek javultak, miközben a monokróm nyomtatás állandó és semleges.
A nyomtatónak sok ötletes funkciója közül kiemelném a leghasznosabbat. Ilyen a nyomatokhoz használt festékek fogyását pontosan kiszámító szoftver. Ezáltal meghatározhatóvá válik egy adott nyomat nyomtatási költsége. Hatalmas elôny ez egy fényképész vagy vállalkozás számára. Tervezhetôvé és költséghatékonnyá válhat minden nyomtatásuk.
A készülékhez rendkívül sokoldalú szoftvercsomagot is kapunk, a Canon PosterArtist és a Digital Photo Print Professional szoftvert, az Adobe Photoshop nyomtatási kiegészítést, valamint az EOS fényképezôgép-sorozathoz adott Digital Photo Professional programot. Ezek közül emelném ki az Adobe Photosop-hoz készített plug-int. A Print Plug-In for Photoshop legfontosabb elônye, hogy a PhotoShop 16-bites képadatát 10-bites képadattá konvertálta, amilyet az LFP-k használnak. A Photoshop általában 8 bites formában küldi a nyomtatási feladatot a nagy formátumú nyomtatóra (mert az operációs rendszer nem támogatja a 16 bitet a nyomtatómeghajtó használatakor), ezért optimális minôség nem érhetô el. A Canon Photoshop Plug-in azonban biztosítja a képadat16 bitesrôl 10 bitesre alakítását, ezzel a lehetô legjobb nyomtatási minôséget. Az új verzió pedig már 12 bites adatot is támogat. Az újdonságok és a paraméterek elemzése helyett inkább kipróbáltuk a nyomtatót, mit is tud igazán.

A teszt: Az imagePROGRAF iPF9000 egy igen nagyméretû nyomtató, talpazatával együtt körülbelül két és fél méteres és 160 kg tömegû. Ebbôl adódóan a nyomtató kipróbálása csakis a Canon Hungária bemutató területén történhetett. Mivel sokfajta adathordozó létezik a nyomtatóhoz, mindegyiket nem, de a nyolc legismertebbet megmértük a következôképpen. Segítségül hívtuk az Adobe Photoshop képfeldolgozó programot, amin kikapcsoltunk minden kimeneti funkciót.  Ezután a különbözô adathordozókra kinyomtattuk RGB-tesztábránkat, mely összesen 1100 referenciaszínt tartalmazott. A kész tesztnyomatokat három óra száradási idô után egy X-rite Eye-One mûszer és a ProfileMaker5 program segítségével visszamértük. A mérésekbôl érkezô adatokból egy ICC-profilt készíthettünk, külön mindegyik adathordozóra. Az így  kapott profilokat szintén a ProfileMaker5 program Editor moduljába behívtuk, majd grafikusan a CIELab színtérbe helyeztük. Így megkaphattuk az adott  nyomathordozó reprodukálható színtartományát. Az ábrákat összehasonlítottuk az sRGB-színtér tartományával, ezáltal jobban láthatóvá váltak a nyomatok közötti különbségek.
A mérések alapján megállapítható volt, hogy a magasfényû, a matt és a könnyen vízálló fotópapírok szinte egyforma eredményhez vezettek. A szaténanyag, a mûvészi papír és festôvászon kisebb, visszafogottabb színekben jelentek meg az adathordozón. Így az ilyen jellegû munkákhoz mindenképpen szükséges egy ICC-profil.
A vizuális meghatározáshoz pedig kinyomtattunk egy fényképet 8/bit, illetve 16/bit formátumban. Láss csodát, tényleg szemmel látható különbségeket tapasztalhattunk, a 16/bit-es fényképen mélyebb színeket és nagyobb árnyalatterjedelmet láthattunk. 
Összegzésül: A Canon iPF 9000 egy forradalmian új technológiákat magában foglaló professzionális nagy formátumú nyomtató. A nyomatok minôsége magáért beszélt, ajánlhatom bátran bármilyen fotólabornak vagy grafikai stúdiónak. Végre nem kell a színekkel bajlódni, csak nyomtatni és élvezni a fotók fantasztikus színeit.

 

Pozitívum:
•    12 színű nyomtatás
•    Photoshop plug-in a 16/bites képekhez
•    60 hüvelyk széles óriásnyomatok

Negatívum:
•    Nem tapasztaltam

 

Boncza Attila, Imre Tamás

Cimkék: : canon

Nyomtatás