Fotós old timer

Nikon F–301

A 80-as évek közepére tehető az a korszak, amikor az amatőr osztályú kisfilmes gépek motorizációja bekövetkezett és az elektronika egyre nagyobb teret nyert magának. A fotóújságokat sem számítógépen szedték még, atmoszférájuk ezért különleges a mai vizuális kultúrát tekintő szemeknek. Ennek a korszaknak az egyik jeles képviselője a Nikon F–301.

Cikk folytatása

Nyomtatás

CMEHA

Olcsó gép – jó felvétel. Ennek az égisze alatt született meg a Szmena 1952-ben a GOMZ gyárban. Ebben az időben gazdasági változtatásokat hajtott végre a kommunista párt, és a jobb jövő előtt tisztelgett az új gépcsalád neve is. Szmena ugyanis oroszul annyit tesz: változtatás, váltás, csere, cserélődés. De jelenti a műszakot és a munkacsoportot is, így találó elnevezés volt abban a korban.

Cikk folytatása

Nyomtatás

Praktika L2

Az egyfényaknás tükörreflexgépek között is a keleti blokkban gyártott gépek voltak a legolcsóbbak világviszonylatban. Ezek közül kiemelkedik a Praktica, mely három generációt élt meg. Nem kisebb erénnyel dicsekedhet, mint azzal, hogy első típusa sorrendben a harmadik kisfilmes tükörreflexgép, mely a piacon megjelent. Az L-sorozat pedig mechanikailag mindent megvalósít, amit egy sokoldalú fényképezőgéptől elvárhatunk.

Cikk folytatása

Nyomtatás

Hasonló téma