Olympus E–410 és E–510

Az Olympus legújabb DSLR-generációja elsősorban a kezdő és a haladóbb amatőr fényképészek szívét dobogtatja meg igazán. A fejlesztőmérnökök semmit sem bíztak a véletlenre, ezért minden újdonságot beépítettek gépvázaikba.

 
A most bemutatásra kerülő új Olympus DSLR-gépvázak a kompakt fényképezés egyszerűségét és a tükörreflexes kamerák profizmusát ötvözik. Olyan forradalmian új és már bevált technológiákat alkalmaznak, amelyek mind a családi, mind a hivatásos fényképészek igényeinek előnyős és megfelelő megoldás.Sokan kérdezik tőlem: – miért vegyek tükörreflexes fényképezőgépet?
– Az olyan bonyolult, és túl sok rajta az állítási lehetőség. Nos mégis mitől más egy DSLR a kompakt fényképezőgépekhez képest. A kompaktok óriási előnye az egyszerűségükben rejlik, mert csak meg kell nyomni az exponáló gombot és a kész kép visszaköszön az LCD-kijelzőn. Ez a fajta fényképezés a családi és baráti összejövetelekre bőségesen elegendő. Ezzel szemben a DSLR fényképezőgépek mindezeken felül alkalmasak kreatív elképzeléseink kivitelezésére és különféle fotográfiai megoldásokra. Legyen az akár egy baráti összejövetel, nyaralás, túrázás, sportfényképezés, állatfényképezés, makro- vagy tárgyfényképezés, esküvő, riport vagy komolyabb műtermi fényképzése. Mindezeket megtehetjük ugyanazzal a készülékkel, csak ki kell választanunk a hozzá megfelelő objektívet. Elsősorban ezek a pluszlehetőségek különböztetik meg a DSLR-gépeket mai kompakt fényképezőgépeinktől. A másik különbség pedig az elképzeléseink alapján megválasztott mélységélesség.
Olympus E–410
Az elsősorban családi fényképezésre szánt Olympus E–410 DSLR-gépváz tudása rendkívüli. A fényképezőgép fejlesztése során különös figyelmet kapott a teljesítménynövelés és a képzaj további csökkentése. Az új képfeldolgozó rendszer és a Live-MOS szenzor alkalmazásának köszönhetően az Olympus legújabb modellje fantasztikusan tiszta, 10 megapixeles képeket produkál pontos színreprodukcióval, és gyorsabb feldolgozási sebességgel. Az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhetően, már nem kell akkumulátorok egész hadával rendelkeznünk egy egész napos fényképezésnél.
A fényképezőgép bekapcsolásának pillanatában aktiválódik a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer. Ez a rendszer szinte már elengedhetetlen a cserélhető objektíves DSLR-gépvázaknál. Hiszen egy objektívcsere alkalmával bekerülő porszem teljesen tönkreteheti fényképünket. Gondolom, már mindenki találkozott a szép kék égbolton megjelenő csúnya koszpontokkal. A gépváz belsejében egy átlátszó szűrő helyezkedik el a fényképezőgép-zárszerkezete és a Live-MOS szenzor között, így nem engedi a szennyeződéseket a szenzorra. A porszemcsék ezáltal a szűrőn rakódnak le, és a gépváz aktiválása esetén ultrahangos rezgéssel lerázódnak. Ennek köszönhetően mindig tiszta, szép felvételeket készíthetünk.
Másik fontos funkciója az Olympus E–410-es gépváznak az élőkép előnézeti lehetőség. Ez egy fantasztikus funkció a DSLR-szegmensben. Gondoljunk csak bele, mennyi érdekes helyzetről maradtunk le eddig, azért mert a kellő magasságban nem tudtunk belenézni tükörreflexes fényképezőgépünkbe (pl: tömeg áll a fényképtéma és közöttünk). Ez már a múlté, az élőkép funkció egy gombnyomásra aktiválható, sőt akár autofókusz (AF) és manuális élességállítás (MF) üzemmódban is elérhető. Ez lehetővé teszi a képek megkomponálását közvetlenül a 2,5”/6,4 cm átmérőjű HyperCrystal LCD-kijelzőn. Az AF funkciót rafináltan oldották meg, egyszerűen csak le kell nyomni az AEL/AFL gombot, aminek hatására a tükör visszamegy eredeti helyére, majd az autofókusz élességet állít és már látható is a kijelzőn a változás mértéke. De ez nem minden, van lehetőségünk mindeközben a manuális élességállításra is. Ilyenkor az LCD-kijelzőn a teljes képmező bármely részén beállíthatjuk az élességet, ami akár 7x-es vagy 10x-es nagyításban is lehetséges. Óriási segítséget nyújtva ezzel a gépvázat kezelő fényképésznek. A nagyítási funkcióval kombinálva ideálisan alkalmazható állványról természetfotós makro- vagy műtermi tárgy fényképezéséhez. De akár a tájképek szerelmesei is szívesen belenagyítanak az expozíció előtt az élességbe.
A pontos fénymérés és expozíció meghatározására rendkívül jól használható az élőkép funkció közben bekapcsolható élő HISZTOGRAM. Így könnyedén korrigálhatunk akár kreatív, akár manuális üzemmódban. Az élő hisztogram igazi előnye, hogy ilyenkor a gép folyamatosan mutatja a megvilágítások közötti változást.
Az Olympus E–410-nél a nagy teljesítmény nem feltétlenül jelent egyet a bonyolult gépkezeléssel. A beállítható expozícióvezérlési opciók sokasága mellett, beleértve a korlátlan alkotási szabadságot garantáló manuális üzemmódot is, 32 felhasználóbarát szituációs program biztosítja az egyszerű kezelhetőséget minden körülmények között. Ezek között található Portré, Makro, víz alatti nagylátószögű, illetve Makro üzemmód, Makro és xD Panoráma. A fotósok kihasználhatják továbbá a különböző színes üzemmódok, és fekete-fehér szűrők előnyeit. Opcionálisan rendelhető az Olympus E–410-hez egy professzionális búvártok, amivel kiváló minőségű víz alatti fényképeket készíthetünk.
Olympus E–510
Az Olympus másik újdonsága az E–510-es, amely már egy robusztusabb és nagyobb gépváz. Az E–410-hez képest szembetűnő különbség elsősorban a vázon elhelyezett külső vezérlőgombok és az érzékelőbe épített képstabilizátor. Előbbivel könnyebben és gyorsabban érhetők el a fontosabb kezelőszervek. Ilyen az élesség, a fehéregyensúly, az ISO-érzékenység és a fénymérési módok. Ezek mind olyan funkciók, amelyek egy gyors fényképezésnél (sport-, természeti vagy bármi egyéb akció) nagyon hasznosak egy fényképész számára. A másik nagy újítás a Live-MOS érzékelőbe épített képstabilizátor funkció.
Ez egy elektromechanikus rendszer, amely megakadályozza a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget. Fontos tudni azért, hogy a bekapcsolt stabilizátor nem minden helyzetben ad éles és kifogástalan eredményt. A rendszer különösen hasznos teleobjektívek alkalmazása és gyengébb fényviszonyok között. Bekapcsolt állapotában úgynevezett gyro-szenzorok érzékelik a kép bemozdulását, majd ultrahanghullám-vezérléssel kompenzálja azt a szenzoron, így a gyújtótávolságtól függően 2-3 fényértéknyi kompenzációra képes. Jó dolognak tartom, hogy a fényképezőgépben külön kapcsolható ez a funkció. Mivel a képstabilizátor a fényképezőgépbe van beépítve, az E–510-re csatlakoztatott minden objektívvel működik. Ráadásul jelentősen csökkentve a költségeket az összes objektívünk képstabilizátorossá válik. A rendszer nagyon okos funkcióval rendelkezik, külön kapcsolható két állása a stabilizátor 1-es minden irányban, míg a stabilizátor 2-es csak az egyik irányt kompenzálja. Ezáltal a direkt bemozdulásos képek (svenk) vagy állvány használata mellett is jól alkalmazható. Az E–510 képtisztító rendszere és élőkép funkciói teljesen megegyeznek az E–410-ben ismertetettel.
Az Olympus gondolt az angolul nem beszélő felhasználókra is, mindkét gépvázához a menü 10 nyelven érhető el, és további 15 tölthető le az internetről, így a menü akár magyar nyelvű is lehet.
Összességében: A két új E–410 és E–510 forradalmian új funkciókat tartalmaz, nagyon hasznos és kiválóan jó képminőségű gépvázakat ismerhettem meg bennük. Elsősorban azon vásárlóknak ajánlom, akik most fektetnek be egy tükörreflexes rendszerbe. Nem fognak csalódni bennük.
 
A gépvázat az Olympus Magyarország bocsátotta
rendelkezésünkre.
Olympus E–410
Könnyű és kompakt, Élőkép-előnézeti funkció
10 megapixeles Live MOS szenzor
Új képfeldolgozó rendszer
Nagysebességű USB 2.0
2,5”/6,4 cm átmérőjű HyperCrystal LCD-kijelző
Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
Két memóriakártya-nyílás
(xD-Picture Card és CompactFlash)
32 program (köztük 5 expozícióvezérlési üzemmód,
7 kreatív és 20 expozícióvezérlési program)
Beépített felpattanó vaku (GN 10) 3 kép/mp.
sebességgel max. 7 sorozatkép készíthető
RAW puffer üzemmódban
AF-rögzítés funkció
Mélységélesség előnézeti funkció
49 pontos digitális ESP-fénymérés
Expozíciósorozat funkció Információkijelzés
kezdő és haladó szinten
Részletes lejátszási információ kijelző hisztogrammal
Olympus E–510
Beépített képstabilizátorral, Élőkép-előnézeti funkció
10 megapixeles Live MOS szenzor
Új képfeldolgozó rendszer
Nagysebességű USB 2.0 csatlakozófelület
2,5”/6,4 cm átmérőjű HyperCrystal LCD-kijelző
Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
28 expozícióvezérlési program
(köztük 5 expozíció-vezérlési üzemmód,
5 kreatív üzemmód és 18 program)
Beépített felpattanó vaku (GN 10)
3 fps sebességgel hét sorozatkép készíthető
RAW puffer üzemmódban
AF-rögzítés funkció
Mélységélesség előnézeti funkció
Automatikus sorozat
(expozíció, fehéregyensúly, élesség)
Részletes lejátszási információ kijelző hisztogrammal
A NégyHarmad szabványra épül, így kompatibilis
a rendszertartozékok szinte teljes skálájával
Pozitivum:
  • 10 millió pixeles felbontás
  • Élőkép funkció.
  • Szenzortisztító rendszer.
  • Képstabilizátor (E–510).
Negativum:
  • A teszt alatt nem tapasztaltam.
Imre Tamásné Anikó

Cimkék: : Olympus

Nyomtatás