Sport és riportfotó tanfolyam

Autó- és motorsport

Jégtáncos autók és motorok, korcsolya helyett pedig a kerekekből kiálló ezernyi szög és csavar, látványos versenyek és bemutatók a jégpályán. A téli sportok egyik nem mindennapi látványát szeretnénk bemutatni képekben, valamint a téli sportok fotózásához kívánunk egy-két hasznos ötlettel segíteni.

 

Különösebben nem kell senkinek megmagyarázni, hogy a téli fotózásokhoz miért kell melegen felöltözni és nagyon vastag talpú csízmát vagy bakancsot felvenni, még zárt jégcsarnokban is. Lehetőleg fotóseszközeinket is meleg, bélelt táskában tartsuk, mert az akkumulátorok könnyen lemerülhetnek, még akkor is, ha nem használtuk azokat.

A téli, jeges, havas fényképezéseknél nagyon figyeljünk a fehéregyensúly (WB) színhelyes beállítására. A téli időszakban általában kevesebb a napfény, sötétebb az égbolt, korábban esteledik, ezért a jó expozíciókhoz dolgozzunk magasabb ISO-fényérzékenységgel, és bátran használjunk vakuderítést is az egyes részletek megcsillantásához, valamint a sötétebb, árnyékosabb részletek kivilágosításához. A hó és a jég bizony gyakran becsapja fényképezőgépünk fénymérőjét, ezért készítsünk próbafelvételeket, és szükség esetén használjuk a +/- korrekciót. Ne feledjük, hogy a hidegben sokkal gyorsabban merülnek az elemek és az akkumulátorok, ezért ha nem fotózunk, tegyük el a gépet kibélelt táskánkba, a tartalék elemeket és akkukat pedig minél melegebb helyre (pulóver alá, belső zsebekbe).


Egy hangulatos képösszeállításban mutatjuk be, mit művelnek az autók és a motorok a jégen szöges kerekeikkel. Fogadjátok sok szeretettel!

Bodnár István

Cimkék: : sport-technikai sport fotó

Nyomtatás