Canon EOS 40 D

A Canon 10,1 megapixeles tényleges felbontással, APS-C szenzorral, szenzortisztítóval, élőképpel, teljesen por- és vízmentes magnéziumötvözetű vázzal örvendeztette meg a félprofesszionális felhasználókat.

 

A Canon 10,1 megapixeles tényleges felbontással, APS-C szenzorral, szenzortisztítóval, élőképpel, teljesen por- és vízmentes magnéziumötvözetű vázzal örvendeztette meg a félprofesszionális felhasználókat.  

Szemrevételezés:

A Canon EOS 40D az első olyan fényképezőgép, amit tesztelésre a már kereskedelmi forgalomba hozott gépvázak közül kaptam meg. Ennek kifejezetten örültem, mert pont azt a típust kaphattam meg, amit a vásárló, ha bemegy érte az üzletbe. Egészen pontosan 2007. szeptember elejétől tesztelem a masinát. A váz fogása kiváló, picit még jobb is, mint elődje, az EOS 30D volt. Az én kezem hozzászokott a nagyobb markolathoz, ezért egy portrémarkolattal együtt használtam. A váz teljes magnéziumötvözetből készült, és az 1-es szériának megfelelő tömítéseket tartalmazza, plusz az új portrémarkolat is részesült a por- és időjárásálló tulajdonságokkal. Ez bizony örvendetes egy ilyen áru fényképezőgéptől. Azt hiszem, ez a legolcsóbb DSLR-váz a piacon, ami extrém körülmények között is használható. A gép hátulját teljesen áttervezték, a nagy 3,0” képátlójú LCD elfoglalja a kereső alatti teljes területet. A menügomb ezért a jobb felső sarokban kapott helyet, alul pedig a visszajátszás, törlés, ugrás, info és picture style gombokat találhatjuk meg. A gépváz jobb felső sarkába bekerült egy új gomb „AF-ON”, amivel az objektívek autofókuszát lehet ki-be kapcsolni, illetve élőkép funkciónál ezzel a gombbal lehet élességet állítani, de arról, hogy hogyan, majd később írok. A fénymérésrögzítés, a fókuszpont kiválasztó, illetve nagyítási funkciók megmaradtak a szokásos helyen.

Technikai paraméterek:

A Canon nem fukarkodott belerakni mindent, amit lehetett az EOS 40D-be. Már a harmadik generációs CMOS-képérzékelő került a gép belsejébe, mely 10,1 megapixeles képeket állít elő fantasztikus minőségben. A méltán népszerű (EOS 30D) elődjéhez képest jelentősen újratervezett pixelekkel rendelkezik, amelyek nagymértékben csökkentik a képzaj mennyiségét.  Ez ma már nagyon fontos szempont, hiszen a fényképészek nagy része használja az ISO 400-at és néha még a nagyobb érzékenységeket is. Az EOS 40D ISO 100 és ISO 1600-as érzékenység között használható, méréseim alapján ez ISO 500-ig nem nagy különbségeket mutat és egészen ISO 800-ig is elmehetünk. Az ISO 1600 és ISO 3200 csak kompromisszumok mellett javasolt, de olyan helyzetekben jöhet jól ez a lehetőség, ahol a vaku használata nem megengedett. A gyorsaság fontos szempont, hogy ne maradjunk le semmilyen témáról, az EOS 40D DIGIC III processzorra 6,5 kép/mp-es sebességgel képes felvételeket készíteni, és a puffermemória segítségével egy menetben akár 75 nagyméretű JPEG (illetve 17 RAW) kép szünet nélküli elkészítésére alkalmas. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 3 másodperc alatt ledarálhatjuk a 17 RAW-képünket, utána gépvázunk teljesítménye valamelyest belassul, de nem zavaróan.

A képfeldolgozás 14 bites, ezért a színmélység, az árnyalatok és a színvisszaadás az eddiginél is pontosabb és jobb lett. Ennek előnyét a tónusgazdag képeken, például naplementénél lehet észrevenni. Illetve a nagyobb színterjedelem szebb reprodukciókat eredményezhet, ez fontos lehet egy kiállítás nyomtatásánál. Az EOS 40D megkapta nagy testvéreitől a „Világos Tónus Prioritás” módot. Kiválóan használható ez a funkció, mely csak ISO 200 érzékenység felett működik, de az esküvői fotókon vagy tájképeken a világos részek dinamikája még részletgazdagabb lesz. Tulajdonképpen ez a lehetőség kiterjeszti a csúcsfények dinamikatartományát, és több részlettel ajándékozza meg a fényképészt képein.

Az elődhöz képest pontosabb élességállításra ad lehetőséget a kilenc AF-ponttal elérhető keresztirányú élesség a vízszintes és függőleges síkban is.

Teljesen új menürendszer és vezérlés

Az EOS 40D fényképezőgép menürendszerét teljesen átírták. Jelenleg kilenc ikon közül választhatunk és a legördülő menü nem nagyobb, mint a kijelző. Ennek előnye, hogy a fotós azonnal látja, hogy jó, avagy rossz helyen jár. A legérdekesebb a saját menü „My Menu”, itt teljeskörűen testreszabhatóak a felvételkészítési preferenciáknak megfelelően a fotós saját menüi. Ezt a módválasztó tárcsán található három, felhasználói beállításoknak fenntartott C1, C2 és C3 pozíció valamelyikéhez rendelhetjük hozzá, így a fotós azonnal válthat többféle felvételkészítési beállítás között. Ez jól jöhet azon fényképészeknek, akiknek gyorsan kell reagálni a megváltozott körülményekre. Például, ha esküvőt fényképezünk beltérben vakuszinkronnal és vaku fehéregyensúllyal manuálisan ISO 400-al, majd két pillanat alatt kimegyünk a szertartásról a szabadba és ott meg rekesz-előválasztással ISO 100-on és napfénybeállítással fényképezünk. Mindezt egy tekeréssel átállíthatjuk, és nem kell a menüben mindenre odafigyelni. A 24 egyedi funkció pedig lehetővé teszi a fényképezőgép működésének és vezérlésének finomhangolását. A rendszertartozékok könnyű beállítása érdekében a Speedlite 580EX II vaku és az új WFT-E3 (Vezeték nélküli adatátvivő) beállításai közvetlenül menüből a fényképezőgép LCD-monitorán elvégezhetők.

Az új „Élőkép” mód egy rendkívül jó lehetőség a fényképészek számára, a különleges helyzetek, mint a mély nézőpont vagy a fej feletti riportfényképezésnél jöhet jól használata. Az élességállítás ilyenkor úgy működik autofókusszal, hogy az „AF-ON” gomb menüben átprogramozzuk arra is, hogy egy rövid időre felcsapja a tükröt, és bekapcsolja az autofókuszt. A LiveView nagyon jó lehetőség, még a táj- és makrofényképezésnél az 5x-ös vagy 10x-es nagyítás rendkívül pontos élességállításra ad lehetőséget. Én sokat használtam, ezáltal kevesebb exponálásból több az éles képem.

A gépvázat részünkre a Canon Hungária biztosította.

Összességében:

A Canon EOS 40D a nagy testvérek „Serial 1” minden tulajdonságával rendelkezik, sokkal alacsonyabb áron. Három hónap alatt teljesen hozzám nőt, gyakran használom. Az élessége verhetetlen, nagyon meg vagyok vele elégedve, a magasabb ISO-tartományban fényképezett témáknál is jó a zajszintje. Mindenkinek ajánlom, aki megengedheti magának – nem fog csalódni benne.
10 millió pixeles felbontás

Élőkép funkció

Kiváló magas ISO-érzékenység

Kettős szenzortisztító rendszer

Nekem már van!
És neked?

Imre Tamás

Cimkék: : canon

Nyomtatás