Fotósuli ingyenes gyakorlati oktatás

Havas pillanatok

Sokan nem kedvelik a telet, mert hideg van, néha esik a hó, gyakran bokáig latyakban közlekedünk. Pedig szerintem az egyik legszebb évszak, csak meg kell találni a szépségét. Ebben szeretnék segítséget nyújtani.

 

 

 
Téli fotózásnál néha egészen nehéz helyzeteket kell leküzdenünk egy-egy jó fotó elkészítésének érdekében

A szélsőséges hőmérsékleti körülmények megviselik az élő szervezetet és a technikai eszközöket egyaránt. Különösen igaz ez egy olyan precíz eszközre, mint a fényképezőgép. Gondoljunk arra, hogy mi sem megyünk fedetlen testtel a hidegre, ne tegyük a fényképezőgépünkkel sem ezt. Használaton kívül tartsuk szett-táskában vagy a kabátunk alatt. A legkritikusabb pont az áramellátás. A digitális gépek lemerült akkuval maximum dobálózni jók, de a mai analóg eszközök is használhatatlanok legtöbbször áramforrás nélkül. Ha hosszabb-rövidebb időre megyünk a szabadba fényképezni, legyen nálunk tartalék áramforrás. Ezeket lehetőleg a kabátunk belső zsebében tároljuk, hogy a test melege megóvja őket a lehűléstől. A fényképezőgép nem igazán szereti a nedvességet, óvjuk felszerelésünket a hótól is.

 

A hóesés új arcot kölcsönöz egy városnak. 150 mm-es gyújtótávolság

Tudom, hogy furcsán hangzik, de ilyenkor jól jöhet egy vízhatlan tok. Az biztosan megvédi a nedvességtől drága fényképezőgépünket. Különösen igaz ez, ha síelés közben szeretnénk fényképezni. Amennyiben mégis havas lesz eszközünk, azon nyomban igyekezzünk megtisztítani, ne hagyjuk, hogy ráfagyjon a nedvesség. Ha az autofókusz nem tudja mozgatni az objektívet, azonnal váltsunk át manuális élességállításra, ne erőltessük az AF-motort. Velem eddig egyetlen-egyszer fordult elő ilyen, amikor a -20 C° című képemet készítettem Velka Lukan Szlovákiában. Kézzel kicsit megmozdítva az élességállítást, már mozgatta az AF-motor. Szerencsém volt.

 

-20 C°, Velka Luka Szlovákiában. A szél egészen holdbéli tájat varázsolt a hegytetőn. A fekete-fehér még drámaibbá változtatja a képet

 

 


A havon csillogó fény nem csak a szemünket kápráztatja el, hanem fényképezőgépünk

A tél egyik legcsodálatosabb fotográfiai csemegéje a zúzmara. A fák olyanok, mintha cukorba mártották volna ők

fénymérőjét is. Figyeljünk erre! Korrigáljuk fénymérőnket, ha szükséges, általában 1-1,5 blende fénytöbblet elégséges. A csillogást mérsékelhetjük polárszűrővel. Vigyázzunk, ne szűrjük ki teljesen a csillogást, mivel a kép hangulatának sokat árthatunk vele!
A hóesés igazi ünnep a fotós számára. Ilyenkor hosszabb expozíciós idő használata a javaslatom, azért hogy legyen ideje a hópelyheknek elmozdulniuk: Használjunk 1/30-tól 1/8-ig záridőket. Vigyázzunk a bemozdulás veszélyére, célszerű állványt is használni. A hópelyhek bemozdulása igazán látványos sötét háttér előtt.

A fekete-fehér megjelenés különös hangulatot áraszt. A képet még egy szűrővel tettem sejtelmesebbé


A tél egyik legcsodálatosabb fotográfiai csemegéje a zúzmara. A fák olyanok, mintha cukorba mártották volna őket, a kerítéseken nagy kristályok jelennek meg, csodálatos világ tárul elénk. Itt is lebegjen előttünk az örök igazság: a kevesebb néha több. Keressünk apró részleteket, amikhez kitűnő segítséget nyújt a makroobjektív. A kompakt digitális gépeken erre szolgál a makro funkció, amit
többnyire egy virág ikonnal jelölnek. Teleobjektívvel lehetőségünk van részletek kiemelésére is: igazi csoda, amikor egy zúzmarás reggel után kisüt a nap.

 

Egyszerű témák is nyújthatnak maradandó képi élményt. A hangulat a
fekete-fehér képet követelte meg. A felvétel kis kompakt kamerával készült

A fák, az épületek, a kerítések csodás fehérsége és az ég kékje fantasztikus látványt nyújt. Azonban sietnünk kell, mivel a napsütés gyorsan tompítja a zúzmara szépségét.


Karácsony előtt a legtöbb város ünnepi díszkivilágításban pompázik. Na hagyjuk ki ezt a csodálatos lehetőséget és készítsünk különleges hangulatú esti fotókat. Igazi fény- és színorgia tapasztalható ilyenkor, különösen, ha van hó. Ezenkívül további előny, hogy nem kell késő estig várnunk arra, hogy az esti fények kigyúljanak. Az ilyen fotók készítésére is igaz, hogy használjuk ki az úgynevezett „kék óra” adta lehetőségeket, amit a hó elég erős derítő hatása nyújt.
A téli sportok is kitűnő lehetőségeket biztosítanak a fényképezésre. Teleobjektív használatával kiemelhetjük főtémánkat a háttérből. Figyeljünk a fénymérésre, fentebb már írtam erről.

Érdemes megörökíteni egy település ünnepi díszkivilágítását. A végső kép panorámaszoftver segítségével készült el


Kedves fotósok! Az ősz elmúltával sem kell elkeserednünk és téli szabadságra küldenünk fotósfelszerelésünket; igaz, hogy megváltoznak a színek, de a télnek is megvan a maga szépsége. Keressük meg ezeket és rögzítsük fényképezőgépünkkel!
Jó fényt mindenkinek!

Szabó Béla
www.belafoto.hu
Cimkék: : fotósuli

Nyomtatás