Fotósuli ingyenes gyakorlati oktatás

Utazunk és fényképezünk

Közeledik a nyár, hamarosan véget ér az iskolai szezon. Ilyenkor tömegesen indulnak el az emberek nyaralni, veszik ki a szabadságukat. Előkerülnek a régen használt fényképezőgépek, legyen az hagyományos analóg, vagy a mai kornak megfelelő korszerű digitális eszköz.

Egy stabil, de ugyanakkor könnyen szállítható állvány nagyon jó szolgálatot tesz, amikor hosszú záridővel fényképezünk. Ilyen helyzet lehet pl. amikor a vízesésnél szeretnénk, hogy érződjön a víz sebessége. Az esti városképek készítéséhez a legmegfelelőbb az alkonyat utáni időszak, mikor már kigyulladnak a fények, de még nincs teljesen sötét. Célszerű elemlámpát is vinni ilyenkor magunkkal, nagyon jó szolgálatot tesz, amely fejre erősíthető. Szabad marad a kezünk.

 

Megkezdődik a nyári fotográfiai szezon. Sokan a nyaralás után csalódottan teszik félre a fényképezőgépüket, megint nem sikerült olyan képeket készíteni, amelyeket a barátok, ismerősök is szívesen megnéznének. Jelen írással szeretnék olyan hasznos tanácsokat adni, amelyek az esetleges kudarcok elkerülésében segítséget nyújtanak. Amennyiben a tél folyamán nem, vagy csak keveset használtuk fényképezőgépünket, akkor vegyük elő. Nézzük meg, hogy megfelelően működik-e.


Ne érjen bennünket meglepetés, mielőtt használni szeretnénk. Ne szégyenkezzünk, ha nem emlékezünk fényképezőgépünk minden funkciójára, bátran vegyük elő a használati utasítást – ugye milyen jó, hogy nem dobtuk el és fényképezőgépünk mellé tettük – és olvassuk át újból. Különösen igaz ez a digitális fényképezőgépekre, amelyekben nagyon sok funkció található. Biztos, ami biztos alapon, célszerű a használati utasítást magunkkal is vinni. Gondoskodjunk megfelelő pótáramforrásról. Nem biztos, hogy könnyen tudunk beszerezni megfelelőt a nyaralásunk helyszínén, különösen igaz ez, ha olyan helyre utazunk, ahol kicsi az idegenforgalom, vagy speciális áramforrásra van szükségünk. Lehetőleg olyan helyen vásároljunk pótáramforrást, ahol megfelelő a tárolási körülmény, gondosan nézzük meg az elemek lejárati idejét. Igaz, hogy a neves gyártók termékei drágábbak, de egyben megbízhatóbbak is. Nincs bosszantóbb annál, mikor a legizgalmasabb helyzetben merül le az elem, vagy az akkumulátor.

A halszemobjektív segítségével egészen kis belsô terekben is tudunk meglepô hangulatú képeket készíteni. Vigyázzunk, torz perspektívát ad. Keressünk részleteket az épületeken. Nem kell minden esetben ragaszkodnunk a határozott képszélekhez. Merjünk szokatlan nézôpontokat keresni!


Amennyiben analóg technikával dolgozunk, gondoskodjunk megfelelő minőségű és mennyiségű filmnyersanyagról. Ha van bejáratott filmünk, abból szerezzünk be, ügyelve a lejárati időre. Nem feltétlenül a kirándulás, a nyaralás megismételhetetlen pillanatai a legmegfelelőbbek az új nyersanyag kipróbálására. Ha az Európai Unión kívülre utazunk, igyekezzünk információt szerezni az adott ország vámjogszabályairól, mennyi filmet, fotográfiai eszközt engednek be szabadon. Soha nem lehet tudni, hogy mikor és milyen okból kezdik el szó szerint értelmezni a leírtakat a vámnál.


Készítsünk mindig egy pontos listát a felszerelésünkről, fényképező-gépváz(ak), objektívek, egyéb tartozékok, pontos márka, típus, gyári szám feltüntetésével. Az Európai Unión kívülre utazva célszerű kitölteni egy „Kiviteli nyilatkozatot”, amely beszerezhető a határállomáson lévő vámhivatalban, különösen igaz ez, ha nagy értékű, több tételből álló fotófelszerelést viszünk ki az országból. Soha ne legyen rá szükség, de ha ellopják, akkor ezzel tudjuk igazolni a tulajdonjogunkat. Ezeket a listákat mindig külön tároljuk a fotófelszerelésünktől. Ha a fogadó ország előírja a nagy értékű műszaki cikkek bejelentési kötelezettségét a határon belépéskor, tegyük meg. Esetleges, a kiutazásunknál jelentkező kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.


Minden fotós büszke a felszerelésére, a gyártók is jó reklámfelületnek tekintik a fényképezőgépek hordszíját. Nagy, színes betűkkel van rajta a márkajelzés. Ez nem csak a mi büszkeségünk, hanem az esetleges rossz szándékú emberek figyelmét is felhívja. Ha olyan helyre utazunk, ahol a gépen hivalkodó márkajelzést letakarjuk, egy fekete ragasztószalaggal, amit a későbbiekben könnyen eltávolíthatunk a festés megrongálása nélkül, a hordszíjat pedig a márkajelzéssel befele fordítva akasztjuk a nyakunkba, védekezhetünk a lopás ellen.

 

Az étteremnek különös hangulatot ad a tetôn beszűrôdô fény.

Ha komolyabban hódolunk a fotográfia szeretetének, akkor előbb utóbb a kompakt fényképezőgépünket lecseréljük egy tükörreflexes gépvázra. Ettől a pillanattól kezdve megállíthatatlanul szaporodnak a tartozékok, cserélhető objektívek, szűrők, vaku, filmek, digitálisnál a memóriakártyák, digitális háttértár, akkumulátorok, elemek, állvány stb.
Mit vigyünk magunkkal és ezt mibe rakjuk bele?

-Használhatunk fotós válltáskát, hátizsákot, fotós mellényt, övtáskát.


Mindegyiknek van előnye és hátránya. A válltáskából könnyebb ki-berakodni, de egész napos cipelés eléggé megviseli a vállunkat, derekunkat. A fotós hátizsák, ha jól választottuk meg, nagyon kényelmes, de minden alkalommal le kell venni, ha bármit ki akarunk belőle emelni. A mellény nagyon praktikus viselet, de kevésbé védi a felszerelést. Az övtáska szabadon hagyja a kezeket, de csak könnyű, kis méretű felszereléshez megfelelő. Számomra nagyon jól bevált a fotós mellény kombinálva hátizsákkal, övtáskával, válltáskával a fotózás helyszínének és jellegének megfelelően. A mellény zsebébe pillanatok alatt be lehet süllyeszteni objektívet, filmet, szűrőt stb. Ha már több százezer forintot ráköltöttünk a felszerelésünkre, igyekezzünk megóvni ezeket az eszközöket.

A nagylátószög segítségével meg tudjuk mutatni a környezetet is, mint ezen a gyimesi csángóknál készült fotón, vagy hangsúlyozzuk a monumentalitást, pl. egy kastélyparkban.

Utazás előtt gondosan mérlegeljük, hogy előreláthatólag mit szeretnénk fényképezni, és ehhez mire van szükségünk. Ha nagyrészt épületeket kívánunk megörökíteni, elengedhetetlen a nagylátószögű objektív. Számomra legjobban bevált a 28 mm-es gyújtótávolság az analóg kisfilmes képméretben. Ha rendelkezünk halszemmel, akkor érdekes hatású képeket készíthetünk. Digitális fényképezőgép használatánál legalább 18 mm-es gyújtótávolságú lencsére van szükségünk. Vigyázzunk, az olcsó objektíveknél nagyon erős hordó alakú torzítás jelentkezik. Ezeket az objektíveket kitűnően használhatjuk tájfelvételek készítéséhez is. Épület-, tájrészletek, emberek fényképezéséhez jó szolgálatot tesz a változtatható gyújtótávolságú teleobjektív. A kompakt gépek tulajdonosai, ha rendelkezik gépük zoomobjektívvel, használják ki. Igyekezzünk fényképezési szokásainkat a technikai lehetőségeinkhez igazítani.


Nem feltétlenül kell a profikkal versenyeznünk, mikor egy-egy képet elkészítünk.

Vegyük figyelembe, hogy mivel utazunk, csak egyedül, vagy valakivel együtt, hosszabb ideig fogunk egy helyen megszállni, vagy többször váltunk szállást. Mennyire lehet a szálláson biztonságosan otthagyni nagyobb értékű eszközt stb.Ennek megfelelôen gondosan válogassuk össze a felszerelésünket. Csak azt vigyük magunkkal, ami a feladatunk megoldásához szükséges. Egy-egy komolyabb felszerelés a táskával együtt akár 10 kg-ot is nyomhat.
Amennyiben sikerült összeállítanunk felszerelésünket, készüljünk fel a fényképezésre. Szerezzünk be szakirodalmat, útikönyveket, nézzünk körül az interneten, hogy az adott helyszínen mire számíthatunk. Milyen építészeti, kultúrtörténeti emlékek találhatók. Milyen tájak fogadnak bennünket. Az „ôslakosoknak” milyenek a kulturális, vallási hagyományaik, ezeket minden esetben tartsuk tiszteletben, ne feledjük, hogy vendégek vagyunk – országunkat, nemzetünket, népünket a mi viselkedésünk alapján fogják megítélni – miként fogadják a fényképezôgéppel felszerelt idegent. Bizonyos országokban a fényképezés ellenszolgáltatásaként elvárnak némi aprópénzt. Bárhol járunk, a lefényképezett emberek szívesen megnézik saját magukat. Különösen igaz ez, ha digitális fényképezôgépet használunk.

Érdemes körülnézni, megfelelô nézôpontot keresni egy-egy tájképhez. Teleobjektívvel kiemelhetünk egy részletet és különös hangulatot ad a madárperspektíva. Ennél a képnél, a nagylátószög hangsúlyozza a perspektívát és a szűrô drámai hatást kölcsönöz az égboltnak.

Ennek segítségével akár újabb fotóalanyokra is szert tehetünk anélkül, hogy beszélnénk az adott ország, vagy nép nyelvét. A világon mindenhol egyezményes jel, ha valaki nem szeretné, hogy lefényképezzék, akkor elfordítja, eltakarja arcát, kézzel tiltakozik ellene. Tapasztalatom szerint, ha megfelelô tisztelettel közeledünk, és elôre jelezzük szándékunkat, akkor ritkán találkozunk ilyennel. Ha mégis, akkor tartsuk ezt tiszteletben.
Tartsuk be az adott ország szabályait. Vannak országok, ahol tilos kormányzati épületeket, katonát, rendôrt stb. fényképezni. Vegyük komolyan ezeket a tilalmakat, nem biztos, hogy egy-egy ilyen fotóért érdemes kockáztatni. Hozzuk haza inkább fejben az ilyen emlékeinket.
Általában a repülőtereken nem tiltják a fényképezést, de érdemes elôtte tájékozódni errôl. A levegőben tiltják a digitális fényképezôgépek használatát, akárcsak a mobiltelefonok, laptopok és más elektromos erôteret létrehozó készülékekét. Így az analóg technikát használó fotósok elônyben vannak, mivel lehetôségük van a felhôk fölött fényképezni. Ezeknél a felvételeknél inkább a hangulatra törekedjünk, mivel a több centiméteres üvegen a fény tükrözôdik, csillog.
Egy-egy nyaralás, utazás alkalmával készült fotókat ne akarjuk elejétôl a végéig megmutatni rokonoknak, barátoknak, ismerôsöknek, hanem válogassuk ki a legjobbakat. Fájdalmas minden fotósnak, mikor egy-egy képet ki kell venni a büszkeségei közül, de megéri.

 

Teleobjektívvel lehetôségünk van távolabbról fényképezni, anélkül, hogy zavarnánk az alanyunkat. Ugyanakkor kiemeljük környezetébôl, és hangsúlyossá tesszü

Tartsuk szem elôtt a kevesebb néha több elvet! Digitális felvételeinkbôl úgynevezett dia-show programok segítségével hangulatos, zenével kísért vetítést hozhatunk létre.
Jó fényképezést a nyár folyamán!
A panorámafotó egy egészen szokatlan nézôpontot teremt. Strasbourg panorámája a Rajna fölött 180 fokban.

 

Cimkék: : fotósuli

Nyomtatás

Hasonló téma