Fotós tesztek

Belépő- és középszintű digitális SLR-fényképezőgépek

Ismét arra vállalkoztunk, hogy a piac jelenlegi DSLR-fényképezőgépeit jobban megvizsgáljuk. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy a több mint egy évvel ezelőtti paletta frissítéseként megjelent új gépek minőségéről is kapjanak tájékoztatást az olvasók. Mostani tesztünkben – a belépőszintű és a középszintű gépvázak közül – összesen hat gyártó kilenc készülékét teszteltük.

A vásárlók igényeinek megfelelően minden gyártó kihozta újabb vagy frissített gépvázait. A legnagyobb igény a piacon a szenzortisztító rendszerek és az érzékelőbe épített stabilizátorok iránt van. Ennek megfelelően a Canon és a Nikon gépvázak kivételével szinte az összes többi gyártó stabilizált érzékelővel vértezte fel gépvázát. A két legnagyobb gyártó azért nem tette bele az érzékelőbe a stabilizátort, mert az objektívekben alkalmazza ezt a technológiát. A szenzortisztító rendszer viszont már majdnem alapfelszerelés, ebben már csak a Nikon gyengélkedik kissé. Igaz, a Canon EOS 30D sem rendelkezik még ilyen érzékelővel, de a 400D már igen, és a közeljövőben megjelenő összes Canon szenzortisztítót kap a vázba. Van még egy harmadik extra is: a legfrissebb vázak az úgynevezett élőképfunkcióval is rendelkeznek, ezt a DSLR-gépekbe először az Olympus tette bele. A mostani tesztben az Olympus E–410 és a Panasonic DMC-L1 büszkélkedhet ezzel a lehetősséggel, de a nagyobb vázakban –, amiket a következő számban nézünk meg alaposabban – már a Canon legújabb profi gépében is megtaláljuk. Nos, mindezeken kívül a gépek képminősége a legfontosabb, mert az ISO-érzékenység erősítéséből eredő képzaj okozza a legtöbb problémát a fényképészeknek – így ezt vizsgáltuk meg a legalaposabban. Egy amatőr fényképész is elsőként azt várja el a drágábban vásárolt DSLR-gépvázától, hogy akár ISO 400-as érzékenységen is kiváló minőséget produkáljon. A film elhagyása óriási lehetőséget teremtett az amatőr és a hobbi szinten fényképezők számára. A bemozdulásmentes képek elkészítéséhez csak fel kell emelni az ISO-érzékenységet és a gépváz erősítőjén keresztül egy pillanat alatt ideális beállítást érhetünk el bármilyen megváltozott körülményhez igazodva. Igen ám, de meddig lehet jelerősíteni a képeket látványos minőségromlás nélkül, azaz mely ISO-tartomány az, amin még jó minőségű képeket készíthetünk. Persze érdekes összehasonlítás ez, mert a különböző gépvázak más-más típusú érzékelővel vannak ellátva. Ilyenek a Canon által fejlesztett CMOS, a Sony CCD vagy az Olympus Live MOS érzékelői. Mindegyik más technológia és a képminőségük is eltérő, ezért fontos, hogy utánanézzünk a valóságnak. A vásárlók igényei alapján változott még a gépvázakhoz adott akkumulátorok élettartamának hossza, a gépvázak időjárásálló kivitelezése és tartóssága. Az elkészített képek élessége állványról egy nem mozgó témára, illetve a gépek ár/érték aránya, aminek egyre fontosabb szerepe van. Nem is olyan régen a filmes korszakban nyugodtan vehettünk gépvázat akár öt évre is, most meg a kétéves gépváz már elavultnak minősül. Sajnos a gyors amortizáció következtében egy éven belül szinte kevesebb mint a felére lemegy az értéke gépvázunknak.

A teszt elkészítésének leírása:

Mindegyik fényképezőgépet a gyári alapobjektívjével használtuk, az elkészített képek minőségét természetesen befolyásolhatja az objektív minősége, de a képzajt nem igazán. A képeket egy napfénystúdióban, azonos körülmények között készítettem. Tesztábránkat egy állványra helyeztem, majd a műterem olyan részére tettem, ahol a legoptimálisabb, egységesen szűrt fényt kaptam. Az összes gépvázat a legjobb minőségű JPEG képre állítottam be. A saturációt, kontrasztot és élességet mindenhol a gyári alaphelyzetre állítottam, és a magas ISO-érzékenységű zajszűrést bekapcsoltam. Ezt azért tettem meg, mert a felhasználó szintén be fogja ezt a funkciót kapcsolni. A színhőmérséklet minden gépen automatára volt állítva. Az expozíciókat ISO 100-as érzékenységgel kezdtem, aztán jött az ISO 200, ISO 400, ISO 800, majd végül az ISO 1600-as érzékenység. A bemozdulásmentes felvételek érdekében minden gépen beállítottam az időzített exponálást. Az objektívek gyújtótávolsága minden esetben 50 mm-es volt, így torzításmentes képek készültek. A rekeszt f/11-re állítottam a képélesség minél jobb kiértékelése érdekében.

A kész képeket Adobe Photoshop szoftverrel elemeztük ki 100%-os nagyításban. Itt megállapítható volt a kép élessége és az ISO-érzékenység zajossága. Az élességre 20 pont a maximum. Az ISO-érzékenység minőségére ISO-tartományonként 6 pont járt ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800 és ISO 1600-as érzékenységen vizsgáltuk meg a képeket, ami összesen 30 pont maximum lehetett. Pontoztuk még a gépek akkumulátor-élettartamát, itt 10 pont jelentette a maximumot. A vázak kivitelezését, por- és időjárás-állóság szempontjából, ami maximum 10 pont lehetett. A szenzortisztító rendszer 5 pontot ért és végül az ár/érték aránya 25 pontot ért. Összesen maximálisan 100 pontot lehetett elérni a tesztben. A kapott pontszámok alapján osztottuk ki a díjakat.

 


Canon EOS 400D 10,1 millió pixel

A Canon EOS belépõszintû digitális gépváza 10,1 megapixeles CMOS-szenzorral, beépített szenzortisztító rendszerrel rendelkezik. Az ISO-érzékenység zajszintje közepes, az elkészített képek élessége egészen jó, 5 plusz pont járt a Canon szenzortisztító rendszerért. A gépváz szerkezeti minõsége közepes, viszont az akkumulátor élettartama egészen kiváló. Ár/érték aránya jónak mondható. Bátran megveheti, aki egy Canon DSLR-t keres.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6 pont 5 pont 3 pont 3 pont 2 pont 19 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet minõsége Szenzortisztító Akkumulátor élettartama Ár/érték aránya (179 000 Ft) Elért eredmény
12 pont 5 pont 5 pont 8 pont 17 pont 66 pont

 

 

Canon EOS 30D 8,2 millió pixel

A Canon 30D az elõzõ család tagja, ennek ellenére okozott némi meglepetést. Az ISO-érzékenységére jellemzõ, hogy  az ISO 400-as tartományig szinte semmit sem változik a képek élessége. Még az ISO 1600-as érzékenységen is a szöveg jól elválik a fekete háttértõl. A vázszerkezet nagyon jó kialakítású, az akkumulátor élettartama kiváló. Nem egy olcsó váz, de megéri az árát. Eredményeivel megnyerte tesztünket, jó vételnek tartom. Gratu-lálunk!

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6 pont 6 pont 5 pont 3 pont 2 pont 22 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet minõsége Szenzortisztító Akkumulátor élettartama Ár/érték aránya (288000 Ft) Elért eredmény
18 pont 8 pont 0 pont 9 pont 21 pont 78 pont

 

Nikon D40x 10,2 millió pixel

A D40x képminõsége egészen jó, bár ISO 400 már egy picit zajosodik. Az élessége jónak mondható, sajnos nincs benne szenzortisztító. A gépváz szerkezete egyszerû, az akkumulátor élettartama közepes. Sok kis pont itt és ott – és máris nem a jobbak között végzett. Mindezek ellenére kezdõknek egy könnyû és jól hordozható belépõszintû DSLR, 10,2 megapixeles felbontással.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6 pont 5 pont 3 pont 3 pont 2 pont 19 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet minõsége Szenzortisztító Akkumulátor élettartama Ár/érték aránya (176 500 Ft) Elért eredmény
12 pont 5 pont 0 pont 5 pont 18 pont 59 pont

 

Nikon D80 10,2 millió pixel

A Nikon D80 ISO 100 és ISO 200-as érzékenységen kiváló minõséget nyújt, ennél magasabb tartományban már zajosodik és életlenedik a kép. A képek élessége összességében jó, a vázszerkezete egészen jó, markáns fogása van, sajnos az akkumulátor élettartama közepes. A szenzortisztító hiánya 4 pont hátránnyal indította a versenyben, de így is az erõs középmezõnyben végzett. Jó vételnek tartom, érdemes lecserélni a régi Nikon D70-es vázat.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6 pont 6 pont 4 pont 3 pont 3 pont 22 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet minõsége Szenzortisztító Akkumulátor élettartama Ár/érték aránya  (288 000 Ft) Elért eredmény
12 pont 7 pont 0 pont 5 pont 16 pont 62 pont

 

Nikon D200 10,2 millió pixel

A Nikon D200 fényképezõgép egy magasabb szintû gépváz a Nikon palettáján. Az elkészített fotók ISO 100 és ISO 200-as érzékenységen kiváló minõséget képviselnek. Az ISO 400 és az ISO 800 némi kompromisszummal még használható. A képek élessége egészen jó még ISO 800-on is. A gépváz szerkezete a Nikon professzionális kategóriára emlékeztet. Az akkumulátor élettartama jobb, mint a másik két Nikoné, de még mindig nem kielégítõ. Összességében a teszt második dobogóját foglalhatja el. Mindenképpen ajánlott vétel!

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6 pont 6 pont 4 pont 3 pont 2 pont 21 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet minõsége Szenzortisztító Akkumulátor  élettartama Ár/érték aránya (330 000 Ft) Elért eredmény
16 pont 9 pont 0 pont 7 pont 19 pont 72 pont

 

Olympus E–410 10 millió pixel

Az Olympus új belépõszintû gépváza sok újdonságot tartalmaz, mint élõképfunkció, szenzortisztító. Az elkészített képek minõsége csak ISO 100-as érzékenységen volt jó és az ISO 200, ISO 400-as érzékenység közepesen elfogadható. A képek élessége viszont egészen jó. A gépváz szerkezete közepes, az akkumulátor élettartama jó. Összességében némi kompromisszummal jó belépõszintû váznak tartom.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
5 pont 3 pont 3 pont 2 pont 1 pont 14 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet   minõsége Szenzortisztító Akkumulátor élettartama Ár/érték aránya (199 990 Ft) Elért eredmény
14 pont 5 pont 4 pont 7 pont 15 pont 59 pont

 

Pentax K 10D 10 millió pixel

A Pentax gépváz „a mindent bele” stratégiát képviseli. Rendelkezik szenzortisztítóval és képstabilizátorral egyaránt. Az érzékenysége ISO 100-200 tartományban szuper, majd onnan egy rohamos zajosodás lép fel. A képek élessége nagyon jó, a Canon 30D-vel vetekszik. A gépváz szerkezete jó minõségû és kellõen strapabíró, az akkumulátor élettartama közepes. Aki Pentax-rendszerrel fényképez, ne habozzon, megéri az árát. Összességében a dobogó harmadik helyére állhat. Kategóriájában mindenképpen jó vételnek számít.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
6  pont 5 pont 4 pont 1 pont 1 pont 17 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet Szenzortisztító Akkumulátor Ár/érték aránya Elért eredmény
16 pont 8 pont 4 pont 6 pont 17 pont

68 pont


Panasonic DMC-L1 7,5 millió pixel

A Panasonic csak úgy, mint az Olympus rendelkezik szenzortisztító rendszerrel és élõkép-lehetõséggel. Sajnos az elkészült képek minõsége már ISO 200-as érzékenységen is zajosabbak a többi gyártóhoz képest. A képek élessége közepes, a vázszerkezete viszont érdekes, a Leica retrovonalát képviseli. Az akkumulátor élettartama egészen jó, viszont az ár/érték aránya nem valami biztató. Hiába a Leica lencse kiváló minõsége és a gépváz manuális kivitelezése, az elkészített képek minõsége közepes. A gépvázat elsõsorban a Leica-rajongóknak ajánlom.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
5  pont 4 pont 3 pont 2 pont 1 pont 15 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet Szenzortisztító Akkumulátor Ár/érték aránya Elért eredmény
12 pont 7  pont 4  pont 6 pont 14  pont 58  pont

 

Sony α100 10,2 millió pixel

A Sony új α100 digitális tükörreflexes fényképezõgép vázába épített Super SteadyShot képstabilizátorral, valamint CCD-szenzortisztító rendszerrel rendelkezik. A képek minõsége ISO 100 és ISO 200-on még jó, de annál nagyobb érzékenységen zajos. Az élesség viszont egészen jónak mondható. A gépváz szerkezete és az akkumulátor élettartama közepes. A gépváz ára minõségéhez mérten picit magas. A Sony Alpha sokat tud, de inkább a márkát kell megfizetni és nem a minõséget. Elsõsorban kezdõ DSLR-fotósoknak és Sony-rajongóknak ajánlanám.

 

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 összpontszám
5 pont 5 pont 3 pont 1 pont 1 pont 15 pont

 

Élesség Gépvázszerkezet Szenzortisztító Akkumulátor Ár/érték aránya Elért eredmény
16 pont 5 pont 4 pont 5 pont 15 pont 60 pont

 

 

Tesztünkben a következő gépek vettek részt: Canon EOS–400D, Canon EOS 30D, Nikon D40x, Nikon D80, Nikon D200, Olympus E–410, Pentax K10D, Panasonic DMC–L1 és a Sony Alpha 100-at vizsgáltuk meg alaposabban.

 

A tesztgépeket köszönjük a Digitcam bolthálózatnak, az Olympus Magyarországnak, a Sony Hungáriának és a Panasonic Magyarországnak.

 

Imre Tamás

Cimkék: : SLR

Nyomtatás