Fotós hírek

A felhasználóbarát Olympus E-420

 

 

Az Olympus E-System család legújabb tagja, az E-420 a tapasztalt fotósok és a kezdő digitális tükörreflexes felhasználók számára is kiváló konstrukció. A felhasználók a digitális tükörreflexes fotózás kiváló minőségét és az általában kompakt digitális fényképezőgépekhez kötődő egyszerű kezelhetőséget együtt élvezhetik.

Az E-420 modell az Olympus bizonyítéka arra, hogy a nagyteljesítményű digitális tükörreflexes fotózás bárki számára elérhető. Bár elődjénél több lehetőséget biztosít, az új, rendkívül felhasználóbarát E-System modell elképesztően könnyű és kompakt, így bárhová elvihető. Bármilyen szintű ismeretekkel rendelkezzen is a fotós, mindig kiváló minőségű felvételeket készíthet. A 28 expozíció vezérlési program között találhatóak automata, félautomata és manuális üzemmódok is, amelyek nagyfokú sokoldalúságot biztosítanak – az egyszerű kezelhetőség és kivételes digitális tükörreflexes minőség nyújtotta előnyök megtartása mellett.A nagyteljesítményű, 10 megapixeles Live MOS szenzor megfelelő felbontást biztosít az éles és részletgazdag felvételek készítéséhez. Mindezt támogatja a TruePic III képfeldolgozó processzor, amely lehetővé teszi az Árnyékkompenzáló technológia (SAT) alkalmazását. Kivételesen élethű képreprodukciót garantál a zaj csökkentése és a feldolgozási sebesség növelése mellett. Teljes felbontású üzemmódban a RAW puffer memóriába 3.5fps sebességgel akár nyolc sorozatkép rögzíthető. Az E-System fényképezőgépekben a por elleni védelem modern megoldása az Olympus saját fejlesztésű Supersonic Wave Filter rendszere - amely a világ vezető megoldásává nőtte ki magát a szenzor felületének pormentesítésében.

Tisztán intuitív

Az E-420 a legfejlettebb funkciókat foglalja rendszerbe, ami gyakorlatilag bárki számára magas szintű fotózást tesz lehetővé. A folyamatos Élőkép funkciónak köszönhetően a felhasználó a fényképezőgép nagyméretű 2,7”/6,9 cm átmérőjű HyperCrystal kijelzőjén komponálhatja meg a képeket, amely 100 %-os látómezőt biztosít, továbbá lehetővé teszi a kontraszt, a fényerő és a szín egyszerű beállítását közvetlenül a kijelzőn. A Tökéletes előnézet jóvoltából a fényképezőgépen végzett beállítások, mint például az expozíció, a fehéregyensúly, az árnyalat és a képi üzemmód hatásai szintén valós nézetben, közvetlenül az LCD kijelzőn ellenőrizhetőek. Mindemellett a professzionális mélységélesség előnézet funkció lehetővé teszi az Arcfelismerő technológia és Árnyékkompenzáló technológiák hatásának ellenőrzését. Az LCD kijelzőn megjelenő kép komponálás közben 7x-es vagy 10x-es méretre nagyítható, így a manuális élességállítás makró üzemmódban például jelentősen egyszerűbben és pontosabban végezhető el. Az autófókusz megnövelt teljesítménye szintén hozzájárul a felhasználóbarát tulajdonsághoz. A fázisérzékelő AF rendszeren kívül az E-420 kontraszt AF rendszert is alkalmaz*, amely kényelmesebb élességállítást tesz lehetővé, mivel a tükörnek nem kell leereszkednie a mérésekhez. A fotósok számára legnagyobb plusz előny, hogy a kontraszt AF rendszer jóvoltából az autófókusz hatása azonnal látható az LCD kijelzőn megjelenő élőképen.

A beépített vaku, és az akár három csoportban vezérelhető vezeték nélküli vakuk szintén növelik a modell sokoldalúságát. Az Olympus FL-36R illetve FL-50R vaku használata különböző összeállítások távvezérlését teszi lehetővé - jelentősen bővítve a megvilágítási lehetőségeket. Az ISO 100 és 1600 között állítható fényérzékenységnek köszönhetően az E-420 nem ideális fényviszonyok mellett, vaku használata nélkül is sokoldalú társ. A 38 nyelven elérhető menü jóvoltából az E-420 a felhasználó anyanyelvétől függetlenül is egyszerűen kezelhető. Az USB 2.0 (nagysebességű) interfész gyors adatátvitelt garantál, míg a hosszú élettartamú akkumulátor hosszan tartó fotózást biztosít.

Az E-System család része


Az E-420 gyakorlatilag az összes Olympus E-System tartozékkal kompatibilis. A NégyHarmad szabványra épülő tartozékok választéka a fotózási lehetőségek elképesztő tárházát nyitják meg, s teszi mindezt a minőség feláldozása nélkül. Minden NégyHarmad szabványú objektív közel telecentrikus felépítése biztosítja a képek élességét a sarkoktól a szélekig.

A NégyHarmad szabvány lehetővé teszi a kisebb váz- és objektívméretet, valamint a sokkal kompaktabb összeállításokat. Ezen előny tökéletes megtestesítője a bárhová elvihető E-420, a világ egyik legkisebb és legkompaktabb digitális tükörreflexes fényképezőgépe. Ezt a tényt tovább erősíti egy új, 25 mm-es objektív bevezetése. A rendkívül rövid tubussal rendelkező, kis súlyú ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 (35 mm-es megfelelője 50 mm) tökéletes kiegészítője E-420 fényképezőgépnek. Összességében vett kompaktságának köszönhetően ez az összeállítás a híres Olympus OM sorozat nyújtotta mobilitás legendás fejlődésére emlékeztet. A modell eleganciájához hozzájárul egy attraktív, retro stílusú fényképezőgép-tok, amely a fényképezőgép aljához rögzíthető. A tiszta bőrből készült tok fehér, barna és fekete színben választható. Az E-System család legújabb tagja, az E-420 2008. április végén jelenik meg az üzletek polcain.

Olympus E-420 digitális tükörreflexes fényképezőgép – fő jellemzők:

 • Rendkívül egyszerű kezelhetőség – kicsomagolás után azonnal használatba vehető
 • A világ egyik legkisebb és legkönnyebb, valóban hordozható digitális tükörreflexes fényképezőgépe
 • 10 megapixeles Live MOS szenzor
 • Élőkép funkció megkönnyíti a képek komponálását
 • „Tökéletes kép” előnézet javítja a fényképezőgép beállításainak leképezését közvetlenül az LCD kijelzőn megjelenő élőképen
 • Továbbfejlesztett élőkép kontraszt AF funkcióval, Arcfelismerő technológiával, Árnyékkompenzáló technológiával és fázisérzékelő AF rendszerrel*
 • TruePic III képfeldolgozó processzor
 • Nagy kontrasztú, 2,7”/6,9 cm átmérőjű HyperCrystal II LCD monitor 176°-os látószögekkel
 • Eredeti Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
 • 28 automata, félautomata és manuális expozíció-vezérlési opció (köztük 5 expozíció-vezérlési üzemmód, 5 kreatív üzemmód és 18 program)
 • Beépített felpattanó vaku (GN 10)
 • Vezeték nélküli vakuvezérlés akár 3 csoportban
 • Sorozatfelvétel üzemmódban 3.5fps sebességgel max. 8 rögzíthető a RAW puffer memóriába
 • Egyérintéses fehéregyensúly
 • AE/AF rögzítés funkció
 • ISO 100 - 1600
 • Mélységélesség előnézet
 • 49 mezős digitális ESP fénymérés
 • Automatikus sorozat funkciók (expozíció, fehéregyensúly, élesség)
 • Kezdő és haladó felhasználói információk
 • Részletes információ kijelző és hisztogram
 • NégyHarmad szabvány
 • Két memóriakártya nyílás (xD-Picture Card és CompactFlash)

Az Olympus E-420 az alábbi összeállításokban vásárolható meg:

 • Olympus E-420 Objektív Kit (E-420 váz, ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 objektív)
 • Olympus E-420 Dupla Zoom Kit (E-420 váz, ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 és ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1:4.0-5.6 objektív)
 • Olympus E-420 25 mm-es objektív Kit (E-420 váz, ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 objektív)
 • Olympus E-420 (csak váz)


* A teljes kontraszt teljesítményű AF az új Olympus objektívekkel érhető el, beleértve a ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150 mm 1:4.0-5.6 és az új ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 objektívet. Az Olympus honlapjáról ingyenesen letölthető firmware frissítés korábban vásárolt objektívekkel is elérhetővé teszi ezt a funkciót. Az összes többi objektívvel a kontraszt AF funkció a fázis AF funkcióval együtt használható.

Függelék

Arcfelismerő technológia

Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény.

HyperCrystal

A kiváló minőségű, teljesen áteresztő technológiával készült LCD kijelzők alsó részén elhelyezett plusz réteg visszaveri a külső fényforrásokból érkező fényt. Ez javítja az LCD fényerejét, így akár a közvetlen napfényben megjelenített képek is élesek, és a hagyományos kijelzőkhöz képest jobb kontraszttal jelennek meg. Különösen nagy látószöget is lehetővé tesznek becsillanás és árnyék nélkül, így a képek több szögből is megkomponálhatóak és egyszerre több személlyel megoszthatóak.

Élőkép

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek keresőjének használata mellett másik alternatívát kínál. Az objektíven keresztül a szenzorra érkező kép közvetlenül a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníthető meg. Míg a legkompaktabb digitális fényképezőgépek már évek óta alkalmazzák az élőkép funkciót, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél az csak a közelmúltban vált lehetővé. A világon először az Olympus E-330 modell alkalmazta először a folyamatos élőkép funkció technológiáját.

Vezeték nélküli vakuk távvezérlése


A felhasználónak lehetősége van vezeték nélküli vakuk távvezérlésére –kábelek nélkül – a beépített vakut a rendszer főegységeként használva. A vezérlési lehetőségek között megtalálható a függetlenül szabályozható villantási üzemmód, a kompenzációs beállítások akár három vakucsoportban, míg a négy csatorna-beállítás segít elkerülni a zavart, továbbá a fényerő is széles tartományban állítható.

Árnyékkompenzáló technológia

A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletes kép.

Supersonic Wave Filter

A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben.

TruePic III processzor


Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó rendszere. Automatikusan avítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és ényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a eldolgozási sebességet.

Nyomtatás