Fotóklubok

Galántai Fotóklub

 

A fotóklub alapjait a szlovákiai Galántán egy nyolctagú önfeláldozó csoport tette le: Juraj Bílený, Štefan Czafík, Éliás Tibor, Keppert József, Juraj Matajs, Rakický Frigyes, Peter Svátek, Tóth Pál. Közösen, 1975. október 12-én döntötték el, hogy a Városi Művelődési Ház mellett fotóklubot hoznak létre. Ez az alkotócsoport nemcsak a történetét jegyzi több mint harminc éve, de jelentősen hozzájárult a város kulturális életéhez is. Keppert József, aki több mint 25 évig irányította a közösséget, meghatározó szerepet játszott a klub életében. A Galántai Fotóklub legtávolabb élő tagja Tóth Pál aki a nyolcvanas évek végén vándorolt ki Kanadába, a mai napig aktívan tartja a kapcsolatot társaival. A fotóklub tevékenységét bibliográfia, gazdag publikációs tevékenység, valamint katalógusok és különböző kiadványok dokumentálják.

 

A Galántai Fotóklub ma már több mint harmincéves rendszeres munkájával előkelő helyet vívott ki magának a nyugat-szlovákiai régióban és országos szinten, de jelentősen elmélyítette külföldi kulturális kapcsolatait is. Szoros együttműködést tart fenn a nagyszombati, pozsonyi, pőstényi, érsekújvári, győri, mosonmagyaróvári, stockeraui és brucki fotóklubokkal és fotósokkal. A Galántai Fotóklub 1991-ben rendezte meg az országos AMFO és DIAFOTO kiállítást, ahol helyet adott Magyar-országról és Ausztriából érkezett fotószövetségi tárlatoknak is. Galántán került megrendezésre Petzval József az első nagyfényerejű objektív megtervezőjének tiszteletére a három fotószövetség (magyar, osztrák és szlovák) történelmi első közös kiállítására, mivel mind a három ország szülöttének tekinti Petzval professzort.

 

Napjainkban Galántán két kávézóban és a reneszánsz kastély galériájában biztosított a lehetőség a fotóklub és az általa meghívott vendégek bemutatkozására. A klub tagjai jelentős szervezőmunkával ismert fotósok önálló kiállításait karolják fel Martin Martinek, prof. Ludvík Baran, Ladislav Noel, Ivan Kozáek, Huszár Tibor, Ladilsav Struhár, és a galántai származású Alan Hyža is szerepelt már itt gazdagítva a város kulturális életét. A Galántai Fotóklub munkásságának elismeréseként a Szlovák Népművelési Intézet vezérigazgatójának legmagasabb kitüntetését kapta meg, valamint Galánta város polgármesterének díja mellett más elismerésekben is részesült. A tagok közül a Népművelési Intézet plakettjét Tóth Pál és Keppert József kapták meg, alkotói és szervezői munkásságuk elismeréseként. A Szlovák Fotószövetség legmagasabb fokozatát alkotói munkásságáért Keppert József vehette át, de a szövetség mestere címet Matej Skalnický, Rakický Frigyes, Michal Kanka és Keppert József viselhetik. A sikereket mi sem bizonyítja jobban, mint a tagok legkülönbözőbb díjai és elismerései.

 

A Galántai Fotóklub ma társadalmi szervezetként működik. Jelentősen megváltozott a tagok létszáma is, (egy tízezer lelkes településen) 12 tagja van és 3 tagságra várományos. Gazdag hagyományokra építve a magas színvonalú alkotások létrehozását tekintik a legfontosabbnak.

 

Közvetlen eszmecserék, közös kirándulások járulnak hozzá a családias hangulathoz. Nagyon jó az együttműködés a városi művelődési központtal, amely kedvező feltételeket biztosít a fotóklub rendszeres munkájához. A Galántai Fotóklub tagjai majdnem az indulástól kezdve résztvevői a Fotó a természetben a Győri Fotópikniknek és immár negyedik alkalommal rendezik meg ennek a mintának alapján a Galántai Fotópikniket, ebben az évben augusztus 11-én, melyre szeretettel várnak minden fotóst Magyarországról is.

 

A www.fotoklubgalanta.sk oldalon lehet bővebben megismerkedni a felvidéki alkotóközösséggel.

Cimkék: : fotóklub

Nyomtatás