Fotó pályázatok

Magyar Sajtófotó pályázat

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – tavaly alapított Fotóriporteri Életműdíjat 2019-ben is a Magyar Sajtófotó pályázat eredmény hirdetésével egyidejűleg adja át a fotóriporteri szakmában kiemelkedő életmű elismeréseként.Jelölés:
Az életműdíjas személyére bárki javaslatot tehet.

A javaslatokat minden évben február 28-ig lehet a Capa Központ részére megküldeni.

(Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Tárgy: Fotóriporteri Életműdíj 2019)

A díj: 1 millió Ft
Fotóriporteri Életműdíj oklevelét Palotai Gábor grafikus tervezte.

Döntés:
Az életműdíjról a döntést a 6 tagú kuratórium hozza meg.

 

A beékezett javaslatok alapján a kuratórium egyhangú döntést hoz.

Az életműdíjat minden alkalommal kizárólag egy természetes személy kaphatja meg, alkotócsoportok nem jelölhetők.

A kuratórium tagjai: Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás.

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban Urbán Tamás kapta.

Nyomtatás

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakírói pályázatot hirdet 40 év alatti szerzők számára KÉP-ÉLMÉNY című kiállításához kapcsolódóan.

Lehet-e a művészet, a fotográfia a gondoskodás egy formája? Lehet-e az önkifejezés eszköze a fotográfia? A művészetterápia is művészet? Miért fontos a non-verbális, képi kommunikáció tudatos használatának elsajátítása napjainkban? A társadalmilag elkötelezett az új szép?

Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a lehetséges válaszokat a Capa Központ szakírói pályázatának keretében.

2018 januárjában a Bolyai Gyermekotthoni Központ gondoskodásában élő fiatalok részére művészetterápiás és élménypedagógiai projekt indult: fotográfusok, fotóművészek egy workshop-sorozat keretében a növendékekkel közösen hoztak létre fotográfiákat, valamint fotóalapú alkotásokat, hogy elősegítsék a fiatalok önkifejezését és önismereti munkáját.

 

A műhelymunka Hossala Tamás fotográfus, művészetterapeuta vezetésével és tíz magyar fotográfus közreműködésével zajlott.

A növendékek a foglalkozásokon elsajátíthatták a fotós önkifejezés lehetséges formáit, azaz megtanultak használni egy olyan eszközt, amely a nyelvi megfogalmazás mellett egy újabb, más utakon vezető csatorna lehet élményeik, gondolataik közvetítéséhez.

A Capa Központ KÉP-ÉLMÉNY című kiállítása (kurátor: Mucsi Emese) ennek a társadalmilag elkötelezett művészeti projektnek az eredményeit mutatja be.

A kiállítást megelőző több hónapos időszakban az adott közösséggel közös megegyezés alapján, önkéntes alapon történt a kollaboráció a profi fotográfusokkal a résztvevők életminőségének javítása, ügyeinek, problémáinak láthatóvá tétele, valamint kommunikációs eszköztárának bővítése érdekében.

Az ilyen együttműködéseket számos kritika érheti az alkotói beavatkozás időlegessége miatt, a KÉP-ÉLMÉNY azonban az olyan ritka esetek egyike, amelyben a projektet vezető művész kettős identitása (fotográfus, művészetterapeuta) szavatolja az érintett társadalmi csoport, azaz a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok és a hivatásos képalkotók közös munkájának hitelességét és folytonosságát.

Hívószavak: #fotóterápia, #művészetterápia, #társadalmi_felelősségvállalás, #élménypedagógia, #fotó_mint_médium, #együttműködésen_alapuló_művészeti_gyakorlatok

A szakírói pályázatra máshol még nem publikált esszéket, tanulmányokat várunk.

 

A pályázat formai követelményei:

-6 ezer leütéses szöveg
-az általánosan elfogadott akadémiai sztenderdek szerint
-Word formátumban
-az e-mail tárgymezőjében kérjük feltüntetni: KÉP-ÉLMÉNY – PÁLYÁZAT

A beadott pályamunkákat négytagú zsűri bírálja el:

- Gellér Judit a Capa Központ kurátora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet PhD hallgatója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szak meghívott előadója

- Mucsi Emese a Capa Központ kurátora, az Artmagazin szerkesztője, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnökségi tagja

- Százados László művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének muzeológusa, a Balkon kortárs művészeti folyóirat szerkesztője

- Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője

 

Cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Beküldési határidő: 2019. február 11., 23:59

Eredményhirdetés: 2019. február 20.

A pályázat díjazása:

1. díj:

-75 ezer Ft
-15 ezer forintos könyvcsomag a Capa Központ kiadványaiból
-egyéves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
-a teljes szöveg publikálása az Artmagazin Online-on
-egyéves Artmagazin előfizetés

 2. díj:

-30 ezer Ft
-15 ezer forintos könyvcsomag a Capa Központ kiadványaiból
-egyéves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
-a teljes szöveg publikálása az Artmagazin Online-on
-egyéves Artmagazin előfizetés

 3. díj:

-20 ezer Ft
-15 ezer forintos könyvcsomag a Capa Központ kiadványaiból
-egyéves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
-a teljes szöveg publikálása az Artmagazin Online-on
-egyéves Artmagazin előfizetés

 

A pályázatokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várjuk. Kérjük, hogy a levél mindenképpen tartalmazza KÉP-ÉLMÉNY – PÁLYÁZAT tárgymegjelölést az e-mail tárgymezőjében, valamint a pályázó nevét és elérhetőségeit (telefonszám és e-mail-cím)!

További információ a KÉP-ÉLMÉNY kiállításról: itt

Nyomtatás

Mit jelent számodra a Hanuka?

Pályázat amatőr és profi fotósok számára

2018. november 18-ig pályázhatnak amatőr és profi fotográfusok az Én Hanukám című fotópályázatra.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által meghirdetett pályázat fővédnöke Benda Iván, fotóművész.

A pályázat célja, hogy fotográfia segítségével mutassák be a zsidó vallás csodálatos ünnepét, a Hanukát, amely a fény ünnepeként is ismert.

A beérkezett alkotásokból a legjobbakat a közönség szavazhatja meg, a különdíjas alkotást a pályázat fővédnöke választja ki.

A győztes alkotásokból a Nyugati téren nyílik kiállítás, melyet a Hanuka ünnepe alatt, 2018. december 2.-9. között tekinthet majd meg a közönség.

A Hanuka ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szír-görög csapatok fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban.

A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.

Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát.

Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Ennek emlékre gyújtanak hanuka idején 8 napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

Az Én Hanukám című fotópályázatra amatőr és profi fotógráfusok fotóit várják a szervezők, amelyek dokumentatív vagy kreatív módon bemutatják a Hanuka ünnepének szépségét.

Minden pályázó maximum 3 képpel jelentkezhet, amelyek lehetnek önálló képek vagy egy 3 képből álló fotósorozat.

A beérkezett munkákat a szervezők feltöltik a zsido.com facebook-oldalon található galériába, majd az ott szereplő képekre szavazhatnak a felhasználók a like gomb megnyomásával.

Egy felhasználó több képre is szavazhat.

A szavazás 2018. november 25-én éjfélkor zárul, a 10 legtöbb like-t kapott alkotásokból készült kiállítás pedig 2018. december 2.–9. között tekinthető meg a Nyugati téren.

A közönségszavazás mellett a pályázat fővédnöke, Benda Iván, fotóművész is kiválaszt egy alkotást, amely szintén látható lesz a kiállított képek között, illetve az alkotó különdíjban is részesül.

A pályázat nyertesei értékes díjakban részesülnek az El Al Izraeli Légitársaság, a Mádi zsinagóga és a Carmel Kóser Étterem felajánlásai révén.

A pályázaton a részvétel ingyenes, az alkotásokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várják a szervezők.

A teljes pályázati kiírás itt olvasható.

Nyomtatás

Nyerj egy Leicát a Mai Manó Ház és a Blog. hu fotópályázatán!

A Mai Manó Ház a Blog.hu oldallal együttműködve a Mai Manó Házban látható WEEGEE-A HÍRES, 1935-1960 kiállításunkhoz kapcsolódva, a Fotóhónap 2018 alkalmából pályázatot hirdet.

A pályázat tematikája az éjszaka.

Az idei kiírás az éjszaka témakörében zajlik és olyan pályamunkákat várunk, amelyek a szó legtágabb értelmében - minden műfaji megkötés nélkül - szellemi, technikai, teoretikus, szociális, riport, konceptuális vagy bármilyen más, az alkotó által felvetett megközelítésben és formában az éjszakát, mint jelenséget tárgyalja.

A beküldött képeken játszhattok a színekkel; az éjszaka fényei, a sötétség jelei, a holdfénytől a városi fényekig, a bevilágított terektől a vaku mesterséges fényéig, bármilyen megközelítésben érdekes lehet.

De megmutathatjátok nekünk az éjszaka sötét oldalait is, amikor előbújnak a démonok és a félelmek.

Olyan képekkel is pályázhattok, amelyek az éjszaka témakörét körbejárva - külön-külön vagy akár egyszerre - a szórakozás, a szerelem, a vágy, a sebezhetőség, a visszahúzódás, a nyugalom vagy a csend jeleit ábrázolják.

A pályamunkák formai és technikai megközelítése műfaji megkötés nélkül, teljesen szabadon kezelhető és értelmezhető. Minden pályázó csak egy, 2012. december 31. után készített sorozatot (minimum 3 - maximum 5 db képet) küldhet be a pályázatra.

A részletes pályázati kiírást itt találod


Nyomtatás

NIKON PHOTO CONTEST 2018-2019: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Nikon örömmel jelenti be, hogy a Nikon Photo Contest 2018-2019 pályázatokat 2018. október 18-án reggel 06:00 órától 2019. január 31-én reggel 05:00 óráig fogadja (a dátumok és időpontok a keleti parti standard idő (EST) szerint értendők).

 

A Nikon Photo Contest egy nemzetközi verseny, amelynek célja, hogy a professzionális és amatőr fotósoknak egyaránt lehetőséget nyújtson a kommunikációra és a fényképezési kultúra gazdagítására.

Az 1969-ben megrendezett első verseny óta több mint 410 000 fotós több mint 1 620 000 pályázatot küldött be.

Tavaly a 36. verseny új rekordokat hozott: minden eddiginél több fotós (21 511) minden eddiginél több országból (170) minden eddiginél több pályázatot (76 356) nyújtott be.

A zsűri elnöke ismét Neville Brody lesz

A Nikon sorban a második alkalommal köszönti a Nikon Photo Contest 2018-2019 zsűrijében elnökként NevilleBrody művészeti igazgatót.

 

Neville Brody pályafutása több mint három évtizedre nyúlik vissza, lemezborítók tervezésétől a globális vállalkozások imázs építéséig sok területen alkotott, és nagy hatást gyakorolt a művészek és fotósok széles körére.

Zsűrielnöki újraválasztásában a fő szerepet az játszotta, hogy számos különböző nemzetközi zsűrivel képes együtt dolgozni, és népszerű volt a tavalyi pályázók között.

Neville Brody így nyilatkozott: „Csodálatos és inspiráló élmény volt számomra, hogy a Nikon Photo Contest 2016-2017 során zsűrielnökként szolgálhattam.

A pályázati munkák lenyűgöztek, és nagyon megkapó volt az a szenvedély, amellyel a zsűritagok a döntésekkel kapcsolatos vitákban részt vettek.

Igazán örömteli élmény volt számomra, és minden tavalyi pályázónak köszönöm, hogy munkájukkal gazdagították a versenyt.

Nagyon várom már, hogy idén egy még szenvedélyesebb, még inspirálóbb verseny részese lehessek.”

A további zsűritagokat a kinevezésüket követen jelentjük be.  

A Nikon Photo Contest 2018-2019 kategóriáinak áttekintése

A 37. Nikon Photo Contest három kategóriára oszlik: Open (nyitott), NextGeneration (következő generáció) és Short Film (rövidfilm).

Az Open (nyitott) kategória témája a „Change” (változás).

Jelentős változások idejét éljük az élet minden területén, a munkától kezdve az életstílusokon át az éghajlatig.

A Nikon olyan pályázatokat vár, amelyek kifejezik a fotósok által a világ elé tárni kívánt változásokat.

A – 25 évnél nem idősebb fotósok számára nyitott – NextGeneration (következő generáció) kategória témája az „Identity” (identitás).

A Nikon a fiatalok identitását felderítő, kizárólag a fiatalabb generációkra jellemző pályázatokat vár.

A Short Film (rövidfilm) kategória témája a „Hope” (remény), amelyben a Nikon a jövőt reményteljes fényben megjelenítő pályázatokat vár.

Részvételi feltételek és benyújtási szabályok

A verseny minden professzionális és amatőr fotós előtt nyitva áll, tekintet nélkül korra, nemre és állampolgárságra.

A kategóriákkal, a benyújtás szabályaival, a zsűrizés folyamatával, valamint a díjakkal és nyereményekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a weboldalunkat:http://www.nikon-photocontest.com/en/

A Nikon Photo Contest 2018-2019 győzteseit a 2019 augusztusában megrendezendő díjkiosztó ünnepségen jelentjük be.


Nyomtatás

  • 1
  • 2