Fotós hírek

Lépjen tovább az új Nikon D90-nel

 

 

Amszterdam, Hollandia, 2008. augusztus 27 – A Nikon Europe ma bejelentette a következő nagy előrelépést a középkategóriás DX-formátumú D-SLR gépeinek választékában: az új modell neve D90. Ez a világ első, videofunkcióval is rendelkező középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely valódi filmszerű élményt és kivételes képminőséget kínál. A D90 innovatív, nagy teljesítményű funkcióit a Nikon új generációs DX-formátumú csúcsmodelljétől, a D300-tól örökölte. Ez a gép új lehetőséget nyit valamennyi amatőr fotós számára. A D90 minőségének garanciája a 12,3 tényleges megapixel felbontás, az újonnan tervezett, DX-formátumú CMOS-képérzékelő és a Nikon saját EXPEED képfeldolgozási koncepciója. A fejlett funkciók, például az Élő nézet, a Fényképezési helyzetfelismerő rendszer, az Aktív D-Lighting, a Képszabályozás és az ISO 200–3200 érzékenységtartomány (amely kibővíthető ISO 6400 egyenértékre a Hi1 és ISO 100 egyenértékre a Lo1 beállítással) szinte minden helyzetben lehetővé teszik a kreatív fényképezést. A funkciók könnyű használhatóságát az ergonomikus váz és a kezelőszervek értelemszerű elrendezése garantálja.

 

Jordi Brinkman, a Nikon Europe B.V. termékmenedzsere a következőket mondta: „A D90 a D300-tól örökölt képalkotási technológiát olyan innovatív funkciókkal ötvözi, mint az Élő nézet, a D-Movie, a Fényképezési helyzetfelismerő rendszer és a Képszabályozás. A Nikon ismét megerősítette vezető szerepét a képalkotási technológia területén. Ha mindehhez még hozzávesszük a gép többi kiváló tulajdonságát, például a CMOS-képérzékelőt és a rendkívül nagy ISO érzékenységtartományt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az új modell minden lelkes fotósnak a kedvére válik, aki a továbblépés lehetőségét keresi.”

Kiemelkedő képminőség

A D90 fantasztikusan részletgazdag és kiválóan nagyítható képeket készít 12,3 tényleges megapixeles felbontásán4ak és a tökéletesített DX-formátumú CMOS-képérzékelőjének köszönhetően. A gép érzékenységtartománya ISO 200–3200 (amely kibővíthető ISO 6400 egyenértékre a Hi1 és ISO 100 egyenértékre a Lo1 beállítással), ennél fogva a képek zajszintje alacsony, részletgazdagságuk meggyőző, a tónusátmeneteik pedig várakozáson felüli minőségűek. A D90 optimalizált EXPEED technológiája biztosítja azt a kiváló minőségű, gyors adatfeldolgozó képességet, amiről a Nikon professzionális D-SLR gépei is ismertek. Az EXPEED ezen felül más nagy teljesítményű funkciók, például az Élő nézet és az új Arcérzékelő rendszer működését is tovább javítja. Az árnyékos és csúcsfényes képterületek nagy kontrasztú megvilágítás esetén gyakran elvesző, fontos részleteit az Aktív D-Lighting funkció menti meg, amely a megfelelő kontraszt elérésére felvételkészítés közben helyi tónusszabályozást alkalmaz. A további kreativitás záloga pedig a Képszabályozás, amellyel egyedire szabhatja képeinek megjelenését és hangulatát. Hat beállítás közül választhat, amelyek között most már megtalálható az új Portré és Tájkép opció is.

Segítő kéz

A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer a D3 és D300 modellekben debütált. A D90-ben is megtalálható funkció egy 420 képpontos RGB-érzékelő segítségével elemzi az adott helyzetet és a téma színadatait. Ezekre az információkra alapozva a gép a zár kioldása előtt optimalizálja az élességállítást, az expozíciót és a fehéregyensúlyt. A D90 az emberi arcokat is felismeri (legfeljebb ötöt egy képen), majd újszerű élességgel és pontossággal, természetesebb bőrtónusokkal örökíti meg őket. A 11 pontos automatikus élességállítás mód használatakor a fényképezőgép a téma színadatainak felhasználásával a téma mozgása közben is rajta tartja az élességet.

Amikor sikerült megörökíteni az elképzelt kompozíciót, akkor jöhetnek a D90 beépített képszerkesztő funkciói, amelyekkel könnyen módosíthatja képeit még a fényképezőgépben. Több új retusálási lehetőséget is rendelkezésre áll: a Torzításcsökkentés az objektív torzítását korrigálja, a Kiegyenesítés a kép dőlését szünteti meg, a Halszem pedig a halszem objektív használatához hasonló hatást kelt. Többféle visszajátszási funkció segíti a képek visszajátszását és a megfelelő felvétel kiválasztását, például: 72 kisképes megjelenítés, naptár szerint visszajátszás és a kép kinagyított részletéhez tartozó hisztogram megjelenítése.

Mozgásban az élet

A D90 az első video funkcióval rendelkező, középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép, amellyel kiváló minőségű, kreatív videókat készíthet motion JPEG formátumban. A D90 képérzékelője jóval nagyobb, mint az átlagos videokameráé, ennél fogva jobb képminőséget, kisebb mélységélességet, gyenge megvilágítás esetén pedig kivételes ISO teljesítményt kínál. A NIKKOR objektívek széles választékának használata, a halszem objektívtől a nagy látószögűn át a szuper-telefotó objektívig, még több kreativitást és drámai hatást vihet bele a felvett videókba. A videók a fényképezőgépen hanggal együtt visszajátszhatók a gépbe épített egyedi, nagy teljesítményű hangszóró/mikrofon-rendszernek köszönhetően.

A D90 fix betekintési távolságú, pentaprizmás keresőjének kb. 96%-os képfedése van. Amikor pedig nem tud vagy nem akar a keresőbe nézni, egyszerűen nyomja meg a D90 Élő nézet gombját, és a 7,62 centiméteres, kb. 920 ezer képpontos, 170 fokos megtekintési szögű LCD-monitoron máris megjelenik az Élő nézet mód képe. A mód háromféle kontrasztérzékelő AF-módot támogat: az Arc-prioritás, a széles AF mező, valamint a normál AF mező módot. Ha nem tudja eldönteni, hogy milyen beállításokat érdemes használnia egy adott helyzetben, akkor próbálja ki a fejlett motívumprogramokat, az Aktív D-Lighting funkciót és a Képszabályozást, és csodálatos, éles képeket készít majd minden alkalommal.

Ne maradjon le egyetlen felvételről sem

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor pont a legjobb felvétel elkészítése előtt merül le a fényképezőgép akkumulátora. A Nikon épp ezért rendkívül hatékonyra tervezte a D90-et: körülbelül 850 felvételt készíthet vele az akkumulátor egyetlen feltöltésével. A pontos expozíció alapja a precíz záregység. A D90 elektronikusan idővezérelt záregységét kifejezetten a hosszú távon is pontos működésre tervezték, és kimerítő, 100 000 kioldási cikluson át tartó tesztnek vetették alá. Az örökös készenlét érdekében a D90 mindössze 0,15 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme csupán 65 ezredmásodperc, és 4,5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes, hogy ön soha ne maradjon le arról az igazán fontos fényképről. A 72 kisképes visszajátszás, a zenés Pictmotion diavetítések, a külön beszerezhető GPS-egység használatakor geotag-információval ellátható képek, a „my Picturetown” kiszolgálóra való azonnali feltöltés lehetősége és a HDMI-kompatibilitás pedig azt jelenti, hogy a képek elrendezése és megosztása során is több szórakozásra és élvezetre számíthat, mint korábban bármikor.

Ha Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu

Nyomtatás