Fotós hírek

Itt a nagy fényerejű, csúcsminőségű XZ-1

 

{{reklam}}

 

 Az Olympus új kompakt zászlóshajója feje tetejére állítja a fényképezőgépek világát

 

2011. Január 6, Hamburg – Nem is olyan rég a PEN forradalma a Mikro-NégyHarmad kategória előretörését jelentette – és az Olympus most ismét átírja a szabálykönyvet. Az XZ-1 névre hallgató új, zsebméretű zászlóshajó igencsak magasra teszi a mércét a konkurensek kompaktjai számára. Az XZ-1 ideális a fotózáshoz értő amatőrök és második fényképezőgépként a profik számára. Az Olympus védjegyének tekinthető szemet gyönyörködtető design mellett a másik dolog, ami azonnal felkelti a figyelmet: egységesen tiszta és minőségi képek készíthetők kevés fény esetén is – csakúgy, mint ahogy azt a tükörreflexes fényképezőgépeknél megszokhattuk. Hogy mi az X-faktor ebben az új kategóriát teremtő fényképezőgépben? A csúcstechnológia által életre keltett három jellemző: az eXtrém méretű, szuperérzékeny CCD képszenzor, az eXtrém gyorsaságú TruePic V képalkotó processzor és az eXtrém fényáteresztő képességű 1:1.8-2.5 i.ZUIKO DIGITAL objektív. Az XZ-1 az első kompakt fényképezőgép, mely ZUIKO objektívvel rendelkezik. A csúcskategóriás optikai termékek egyik vezető gyártójaként híressé vált ZUIKO objektívjeit eddig csak az SLR kategóriában szerezhettük meg. Az új fényképezőgép ráadásul kompatibilis az Olympus PEN reflextükör nélküli fényképezőgépek számára tervezett – egyre növekvő számú – kiegészítővel. A fotók és videók minősége így külső vakuval, elektronikus keresővel, vagy akár külső sztereó mikrofonnal fokozható tovább – nem beszélve a még be sem mutatott kiegészítőkről. Az Olympus a kompakt XZ-1 fényképezőgépet matt fekete, illetve lakk fehér kivitelben, óriási, 3-inch méretű OLED kijelzővel és a professzionális jellemzőkhöz méltó megjelenéssel kínálja 2011 januárjától, 139.990.- HUF áron.eXkluzív képminőség
Akár a High Definition videofelvételeket, akár a fantasztikus fotókat nézzük, az XZ-1 hihetetlen, kompakttól eddig ismeretlen képminőségre képes. Sőt: összemérhető bármely méretű fényképezőgéppel. A drága félprofi fényképezőgépek igazi vetélytársa találnak a széltől-szélig vibrálóan kristálytiszta képek készítésére képes új XZ-1-ben – köszönhetően az objektív, a nagy képszenzor, és a képprocesszor kivételes kombinációjának. A kiváló, 1:1.8-2.5, 4x zoommal ellátott nagy fényerejű, nagylátószögű i.ZUIKO DIGITAL objektív teszi lehetővé, hogy még a legkevesebb fény esetén is kiváló eredmény szülessen – becsillanás és szellemkép nélkül. Az akár 1 cm tárgytávolságú makró fotóktól a nagy látószögű tájképekig, vagy a portréktól a buli legjobb csoportképéig – minden egyes felvételen érezni a 70 éves pedigrét. Az objektívet nagy, 1/1.63 inch méretű CCD képszenzor egészíti ki. A hagyományos kompaktokkal szemben az XZ-1 képes a mélységélesség csökkentésére – így a téma éles, a háttér ugyanakkor elmosódott lehet. Az Olympus nagy érzékenységű TruePic V képprocesszorával ötvözött csúcskategóriás alkotóelemeknek köszönhetően az XZ-1 használója szenzációs, SLR-nek megfelelő képalkotási képességeket kap egy okostelefonnál nem nagyobb fényképezőgéptől.

eXtrém teljesítmény minimális fény mellett

Az objektív, processzor és a képszenzor édeshármasa, valamint csúcskategóriás funkciók biztosítják, hogy az XZ-1 álló- és mozgóképei széltől szélig élesek és ragyogóak maradnak nagyon kevés fény esetén is. Egy átlagos 14 megapixel felbontású CCD-hez viszonyítva az Olympus szenzor képpontjaihoz tartozó fényérzékelő réteg kétszer akkora méretű. A szenzor mellett a kiváló fényerejű objektív, kettős képstabilizátor, ISO 6400 érzékenység, illetve (sötétben is megfelelő élességállításhoz) AF segédfény gondoskodnak arról, hogy tiszta, alacsony képzajjal büszkélkedő fotók születhessenek kevés fénynél is úgy, hogy közben a vaku nem teszi tönkre a kép hangulatát. Az XZ-1 ugyancsak jól teljesít nagyon erős fények esetén is. A nagy fényerejű objektív a kompakt fényképezőgépek között az egyik leggyorsabb, 1/2000 mp zársebességgel rendelkezik, így túlexponált, vagy beégett képek készítésének esélye minimálisra csökkent – napfény, hó, vagy akár vaku használata esetén is.

eXtrém kreativitás

Az XZ-1 minden művészi próbálkozásnak szabad utat ad. Az ambíciózus, „mindent beállító” használók számára az objektív beállító gyűrű és a menütárcsa igazi profi eszközt jelent a manuális üzemmódok (P/A/S/M) átfogó és hatékony kezeléséhez. A speciális funkciók, mint például RAW formátumú felvétel, többféle képarány, vagy a hatféle Művészi Szűrő effekt HD videofelvétel közben is rendelkezésre állnak. A szupermakró, vezeték nélküli vakuvezérlés, vagy a nagysebességű követő AF mind – egy kompakttól korábban sohasem látott módon – segíti a fotóst kreativitásának kiélésében.

X-faktor stílus

A klasszikus retró design után – mely az egyel nagyobb, reflextükör nélküli PEN sorozat minden tagját jellemzi – az Olympus dizájnerei az XZ-1 tervezésekor ismét mesterművet alkottak. Az új, kompakt és könnyű, matt fekete, illetve lakk fehér kivitelben választható fényképezőgép egyszerűen, akár zsebben hordozható – használójának ezáltal bárhol és bármikor kezében a lehetőség, hogy tűéles és lenyűgöző felvételeket készítsen.


Kiemelt jellemzők:


Képminőség
•    1:1.8-2.5 nagy fényerejű, 4x zoommal rendelkező, nagylátószögű i.ZUIKO DIGITAL objektív (28-112mm*) a makrótól a végtelenig egyforma tisztaságú képek fotózásához
•    10 megapixeles 1/1.63” HS CCD nagy érzékenységű képszenzor a kiváló képminőségért – akár csökkentett mélységélességgel
•    Kettős képstabilizátor a gyorsan mozgó témák bemozdulásmentes felvételéhez
•    TruePic V képprocesszor a lélegzetelállító színreprodukció és a kisebb képzaj érdekében
•    HD videofelvétel hangrögzítéssel HD TV-készüléken is tökéletesen élvezhető, kristálytiszta minőségben

Használhatóság
•    3.0” méretű (610,000 pixel) OLED kijelző a felvételek élvezetes visszanézéséhez, illetve komponálásához – minőségi kontraszttal, fényerővel és nagy látómezővel
•    Könnyen és gyorsan kiválasztható, professzionális kézi beállítások
•    Élőkép és i-Auto funkció az egyszerű használathoz – akár kezdők számára is
•    Objektív beállító gyűrű és menüválasztó tárcsa a precíz kézi vezérléshez, a módok, beállítások gyors kiválasztásához

Kreativitás és sokoldalúság
•    A fotókhoz és HD mozgóképekhez egyaránt alkalmazható 6 Művészi Szűrő:
Pop Art, Lágy fókusz, Szemcsés film, Pin Hole, Dioráma és Drámai színárnyalat
•    Bővítmény csatlakozó az egyre bővülő kiegészítő-család számára – például külső vaku, elektronikus kereső, vagy sztereó külső mikrofon csatlakoztatásához

További jellemzők
•    ISO 6400 a fényviszonyoktól független képalkotásért
•    HDMI TV csatlakozó – a fényképezőgép TV-n keresztül történő vezérléséhez
•    Multi-képméret arány a megfelelő formátum kiválasztásához (16:9, 3:2, 4:3, vagy 6:6)
•    Automatikus expozíció és fehéregyensúly sorozat
•    SD memóriakártya (SDHC és SDXC kompatibilis)**

* 35mm ekvivalens.
** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.

Az XZ-1-ről további információ a www.countryspecificurl.com weboldalon érhető el.

Részletes ismertető

1:1.8-2.5 i.ZUIKO DIGITAL objektív
ZUIKO objektívekkel 1936 óta találkozhatunk Olympus fényképezőgépekben. A ZUIKO precíz és minőségi objektívjeivel szerzett hírnevet a profik és az amatőrök fotósok között. Az 1:1.8-2.5 objektív az XZ-1-ben található digitális képszenzor teljesítményének teljes mértékű kihasználását biztosítja - ezáltal széltől szélig kristálytiszta, erőteljes színekkel és tűéles kontraszttal büszkélkedő képeket készíthetünk.

Követő AF
E funkció a mozgó témát automatikusan követi és folyamatosan fókuszban tartja. Így a mozgás ellenére a kép bármikor optimálisan fókuszált és tökéletes expozíciójú lehet. Amennyiben a téma kimozog a látótérből, majd visszatér, a fényképezőgép felismeri, mint témát és tovább folytatja a követést.

Művészi szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen.
Dioráma: a kompozíció mélységélességének növelésével a kép újszerű, makett világot idéző struktúrát kap.
Drámai színárnyalat: a kontraszt növelésével a képek dinamikus hangulatot kapnak. Mint ahogyan a többi Olympus szűrő, a Drámai színárnyalat is különleges, hiszen akár fotókon, akár videofelvételeken is alkalmazható.
Szemcsés film: ez a hatás a valóság érzetét éleszti újra, amit a szemcsés, nagy kontrasztú monokróm képek idéznek fel. Az erős jelenlétnek és drámai hangulatnak köszönhetően a téma élesen kirajzolódik a képen.
Pin Hole: csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.
Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Lágy fókusz: lágy tónust, légies, másvilági hangulatot kölcsönöz a képeknek. Olyan megjelenést ad, mintha a képre mennyi fény borítana fátylat, a részleteket, mint például a hajat vagy virágszirmokat azonban nem tompítja.

Kettős képstabilizátor

A megkettőzött védelemnek köszönhetően a fényképezőgép mozgatásától, vagy a gyorsan mozgó témából adódó elmosódás teljes mértékben kiküszöbölhető. A speciális funkció nagy ISO értéket és a beépített gyro-szenzort használó, CCD-mozgatásra képes mechanikus képstabilizátort együttesen alkalmazza.

HD videofelvétel (720p High Definition)
A nagy felbontású (High-definition – HD) mozgóképfelvétel funkcióval készült filmek lenyűgöző minőségben jeleníthetők meg HD TV-készüléken. A HD videofelvétel 1280x720 képpont felbontással és másodpercenként 30 kép sebességgel készít Motion JPEG formátumú kisfilmeket.
HS CCD képszenzor
A nagy érzékenységű CCD szenzor nagyobb, mint a kompakt gépekben megtalálható érzékelő – ráadásul az egyes pixelek is nagyobbak, mint egy szokásos 14 megapixel felbontásra képes érzékelő esetében. Ezáltal elképesztő képminőség érhető el szinte bármilyen fényviszonyok mellett – szürkületben, vagy akár esti fényeknél is.

i-Auto mód
Az “intelligens-Automatikus” üzemmód kifinomult automatikus szituációfelismerő rendszere a hat leginkább használt témát felismeri és a fényképezőgép beállításait automatikusan a témának leginkább megfelelőre hangolja.
Multi-képméretarány
Az E-PL1 modellen négy különböző képméretarány közül választhatunk, melyek lehetővé teszik a képek egyedi megkomponálását. Ezekkel új módon adhatunk kifejezést a felvételekhez, és a kiválasztott arány közvetlenül a fényképezőgép LCD-kijelzőjén jeleníthető meg. Alkalmazható képméretarányok: 16:9, 3:2, 4:3 és 6:6.

TruePic V képfeldolgozó processzor
Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó rendszere. Automatikusan javítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és fényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a feldolgozási sebességet. Mindemellett a Művészi szűrők, HD minőségű mozgóképfelvétel, illetve akár ISO 6400 érzékenységű felvételkészítés funkciók példátlan kreatív önkifejezést tesznek lehetővé.

OLED
Az Organic Light-Emitting Diode (OLED) kijelző rendszerével a képet alkotó fények közvetlenül láthatók, így az LCD-khez képest jelentős előnyöket jelent: kisebb energiaigényt, mélyebb fekete színeket, nagyobb kontrasztot, élethű színeket, nagyobb látószöget és elképesztő fényerőt biztosít.

Nyomtatás