Programajánló

Szabó Dezső: Darkroom

Könyvbemutató
2018. november 20. 18.00


Szabó Dezső Darkroom című kötete az elmúlt négy évben készült és kiállításokon korábban már bemutatott (Fekete-Fehér/Black and White, Vintage Galéria, 2015; Exposed Vintage Galéria, 2016; és A fény határai/Limits of Light Vintage Galéria, 2017) munkáiból megjelenített problémakört vizsgálja és viszi tovább.

Műfaji értelemben mindegyik sorozat a kamera nélkül készült fotografikus kép (cameraless photography) kategóriájába tartozik, mind a négy a fényérzékeny anyag, a fekete-fehér fotópapír, mint információt rögzítő és hordozó felület tulajdonságainak a vizsgálatán alapszik.

A Mai Manó Ház Napfényműtermében egy kerekasztal-beszélgetés keretében kerül sor Szabó Dezső képzőművész utóbbi években készített munkáinak az értelmezésére, a beszélgetés résztvevői: Baki Péter (a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója) Horányi Attila (művészettörténész, esztéta, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi docense), Pfisztner Gábor (esztéta, a Darkroom előszavának szerzője) és Szabó Dezső képzőművész.

A beszélgetés moderátora: Horányi Attila.

„Az utóbbi évek munkái erősen különböznek a korábbi sorozatoktól, és nem csak abban, hogy a képek látványvilága teljesen átalakul, és a színeset felváltja a fekete-fehér analóg nyersanyag.

A képek már elvesztik hagyományos fényképi megjelenésüket, és — leegyszerűsítve — a fény nyomaivá válnak.

(…) Ami mégis megkülönbözteti Szabó Dezső szemléletmódját a korai elődökétől, az egyrészt, hogy nem a képrögzítés puszta lehetősége foglalkoztatja, de nem is az a felismerés, hogy hogyan lehet képet létrehozni a kamera nélkül.

Az ő figyelme az eszköz és az anyagra irányul a maga tiszta formájában és a bennük rejlő lehetőségek kombinációira, amelyek végső soron megalapozzák azt, amit fényképnek nevezünk.” (Részlet Pfisztner Gábor írásából)

 A könyvbemutató után, 19 órától Skála címmel Szabó Dezső legújabb munkáiból nyílik kiállítás a Vintage Galériában.

A Darkroom című könyv a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósult meg.

A könyv megvásárolható a bemutató napjától, 2018. november 20-tól a Mai Manó Ház Könyvesboltjában.

A programra való belépés ingyenes.

Nyomtatás