Fotós hírek

Tiltakozás!

Budapest, 2008. október 20. - A fotótechnikai eszközök forgalmazóit tömörítő 20 európai, amerikai és japán szakmai szervezet– köztük a Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete (FOTOMKE) – kifejezésre jutatta aggodalmait az európai piac vámbesorolási szabályainak 3 évre visszamenőleges módosítása miatti lehetséges áremelkedések kapcsán.


Az termékek átsorolását kifogásoló állásfoglalás hátterében a 2007. június 29-én a Vámkódex Bizottság által elfogadott munkadokumentum áll, amely az Európai Bizottság álláspontját fogalmazza meg a vámbesorolási szabályozás visszamenőleges hatályát illetően. Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján született, és a Vámkódex Bizottság korábbi ülésén elfogadott munkadokumentum az Európai Bizottság álláspontját tükrözi a vámbesorolási szabályozás visszamenőleges hatályát illetően. A dokumentum értelmében az új vámbesorolási szabályok három éves visszamenőleges hatállyal rendelkeznek, kivéve abban az esetben, ha az alacsonyabb vámok a vámhatóságok hibája miatt kerültek befizetésre. Az iparág társulásai állásfoglalásukban hangot adtak annak, hogy a munkadokumentum komoly következményekkel jár nemcsak az iparág szereplőire, hanem – az ebből adódó lehetséges áremelések miatt - a fogyasztókra nézve is.

„Az állásfoglalás aláírói tisztában vannak azzal, hogy a munkadokumentum szigorúan véve ugyan nem hordoz törvényi kötelezettséget, mégis közvetlen hatással van a kereskedelemre, mivel a tagországoknak belső közigazgatási útmutatóként kell alkalmaznia. Így aggodalmukat fejezték ki a dokumentum egyoldalú és önkényes elfogadása, a hivatalos közzététel hiánya, valamint a munkadokumentum tartalma miatt egyaránt” – mondta Moravcsik László a FOTOMKE elnöke.

Az iparág társulásai arra kérik az Európai Közösséget (EK), hogy vizsgálja felül a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Információtechnológiai Megállapodásában (ITA) kiadott koncessziókat, amelyek szerint az EK elkötelezte magát minden az ITA függelékeiben szereplő IT termék vámjainak és terheinek eltörlésére való törekvés mellett.

„A társulások a kiadott kérelemmel szeretnék elérni, hogy az Európai Közösség ne fogadjon el önkényesen és egyoldalúan IT termékekkel kapcsolatos, vámfizetési terhelésekre vonatkozó besorolási szabályokat” – mondta Moravcsik László a FOTOMKE elnöke.

Az aláírók kifejezték meggyőződésüket, hogy minden hasonló kereskedelmi döntés érvénytelen, így tartva fenn az IT termékek ITA alapján megállapított vámmentességét.

Az aláírók figyelemmel kísérik az Európai Közösség 2008. szeptemberében az ITA termékfelsorolására vonatkozó frissítési és bővítési javaslatát, annak érdekében, hogy az ITA újratárgyalása semmiképpen ne helyezze hatályon kívül az IT termékekre már megadott koncessziókat. Úgy vélik, hogy a létező koncessziók ilyen megsértése azonnali jogorvoslatot igényel az Információtechnológiai Megállapodással kapcsolatos bármilyen jövőbeni tárgyalástól függetlenül.

 

Aláírók

1. Asociacia Dovozcov Audiovizualnej Techniky (ADAT, Szlovákia), 2. Associazione Italiana Foto & Digital Imaging (AIF, Olaszország), 3. Associacao Empresarial das Sectores Electrico, Electrodomestico, Fotografico e Electronico (AGEFE, Portugália), 4. Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Technologia Informatiei si comunicatiilor (APDETIC, Románia), 5. Bulgarian Association of Information Technologies (bait, Bulgária), 6. Camera & Imaging Products Association (CIPA, Japán), 7. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry (Finnország), 8. European Photo and Imaging Association (EPIA, páneurópai), 9. Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete (FOTOMKE, Magyarország), 10. Fotobranchens Leverandorforening (Dánia), 11. International Imaging Industry Association (i3a, Amerikai Egyesült Államok), 12. Photo Imaging Council (pic, Egyesült Királyság), 13. Photoindustie-Verband e.V. (PIV, Németország), 14. Sindycat des Enterprises de L’image de la Photo et de la Communication (SIPEC, Franciaország), 15. Svaz Obchodu a Cestovneho Ruchu Cr (Csehország), 16. Photo Marketing Association International (PMA, Amerikai Egyesült Államok), 17. Greek Manufacturers, Distributors & Dealers of Photo Products and Image Systems Association (SEKAF, Görögország), 18. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF, Törökország) , 19. ZIPSEE (Lengyelország), 20. Elektronik Branschen (Svédország)


Nyomtatás